Önkormányzati lobbi a verespataki aranybányáért

Erőteljes befolyásolási harcot folytatnak az erdélyi Fehér megye önkormányzatai a Verespatakra tervezett bányaberuházás megvalósításáért. Valóságos offenzívát indított Bukarest támogatásának megszerzésére a kanadai beruházó cég is, amely szerint a román állam a kibányászott arany árának mintegy felét, közel hárommilliárd dollárt zsebelhetne be.

2009. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Verespatakon tartotta a napokban kihelyezett ülését a romániai Fehér megyei közgyűlés.
Ebből az alkalomból az Erdélyi-érchegységben fekvő településre várták Nicolae Nemirschi környezetvédelmi minisztert, a tárcavezető azonban sűrű programjára hivatkozva az utolsó pillanatban visszamondta a látogatást. A kihelyezett önkormányzati ülésen a képviselők lesújtó képet kaptak a térség polgármestereitől.
Szociális bomba a megyében
Szerintük szociális bomba ketyeg a hajdan a bányaiparból élő régióban, miután a lakosság nyolcvan százaléka munkanélküli lett.
A Verespatakon 2006-ban bezárt Rosia Min állami bányavállalat elbocsátott alkalmazottai ma már nem kapnak végkielégítést, ugyanakkor nemrég lakat került Románia legnagyobb külszíni rézbányájára, a közeli Rosia Poienien működő Energomineralra is. Ezeknek az ipari létesítményeknek a működése hosszú ideje a román állam által nyújtott támogatásoknak volt köszönhető, most azonban nincs pénze Bukarestnek arra, hogy környezetbaráttá tegye az üzemeket, holott az elavult technológia miatt a vezetékek és a meddőhányók folyamatosan szennyezik a folyóvizeket és a környezetet.
A Fehér megyei önkormányzati képviselők többek között a káros környezeti hatások kiküszöbölése mellett érvelve foglaltak állást a kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bányatervének megvalósítása mellett. Hitelt adtak ugyanis a társaság ígéretének, miszerint a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kiaknázása után turistaparadicsommá varázsolják a környéket.
Háttértámogató a kormány
A ciántechnológián alapuló kitermelés jelentette ökológiai kockázatnál nagyobb veszéllyel fenyeget a szociális szennyezés, Verespatak és környéke hamarosan elnéptelenedik, ha nem teszünk valamit – állapította meg a bányaberuházást népszerűsítő Adrian Bandea megyei tanácsos. Hasonlóképpen vélekedik Ion Dumitrel, a Fehér megyei képviselő-testület demokrata-liberális (PDL) elnöke, párttársa, Mircea Hava gyulafehérvári polgármester és Stefan Bardan prefektus is, akik leszögezték: minden követ megmozgatnak a bukaresti kormánynál a bányaterv engedélyezésének érdekében, szerintük ugyanis kizárólag ezáltal van esély a régió gazdasági fellendítésére. Bizakodásuk érthető: a parlamentben kétharmados többséggel bíró kabinetet Emil Boc PDL-elnök irányítja, aki korábban sohasem határolódott el a beruházástól.
Az arany felét ígérik cserébe
Ebben reménykednek a kanadaiak is, akik a projektet ellenző liberálisok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzékbe vonulásán felbuzdulva újult erővel torpedózzák a bukaresti hatalmat. Az RMGC részvényeinek nyolcvan százalékát birtokló Gabriel nemrég leváltotta Alan Hill cégelnököt, és a bolíviai San Cristobalban működő ezüstbányát irányító Keith Hulleyt nevezte ki a kanadai–román vállalat élére.
Dragos Tanase, az RMGC ugyancsak nemrég kinevezett vezérigazgatója arról tájékoztatta a Fehér megyei önkormányzati képviselőket és polgármestereket, hogy a frissen módosított hatástanulmány értelmében társasága 1,7 milliárd dollárt kíván befektetni Verespatakon. Az illetékes fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 6,3 milliárd dollárra becsült bevételnek a román állam nemcsak a szerződésben rögzített 19, hanem összesen 48 százalékából profitálhat a helyi és megyei tanácsnak, valamint az államnak folyósítandó adók révén. Ezek után nem érte váratlanul a hallgatóságot Eugen Furdui, Verespatak szintén demokrata polgármesterének bejelentése, miszerint az önkormányzat még az idén nekilát az új, az RMGC költségén kiépítendő községközpont kialakításának, hogy helyet adjon a kitermelésnek.
A térség polgármesterei megtámadták a beruházás egyik legfőbb ellenzőjét is. Elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy Tőkés László püspök az Európai Unió intézményeinek támogatását kérte Verespatak védelméhez.
Tőkés Strasbourghoz fordult
Az erdélyi európai parlamenti képviselő a minap Strasbourgban arra figyelmeztetett: a jelek szerint a román kormány a beruházás átmeneti tilalmának a feloldására, illetve a bányafejlesztés engedélyezésére készül, holott Romániának és Magyarországnak közös érdeke a ciántechnológián alapuló bányászat betiltása, a verespataki bányafejlesztés megakadályozása.
A botrányok sorozata által kísért vállalkozás annak a ciántechnológián alapuló kitermelésnek az alkalmazására készül, amely 2000-ben a Tisza folyót teljes hosszában megmérgezte. Az 1995 óta tartó előkészületek Verespatak épített örökségét tönkretették, lakosságát pedig szociális nyomorba döntötték – hangoztatta Tőkés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.