Importált roma tüntetés Csíkszeredában

A Székelyföld számos településén kirobbant magyar–roma összetűzés ellen tiltakozott tegnap Csíkszeredában számos roma szervezet, az akciótól azonban a helybeli cigányság is elhatárolta magát. Eközben Hargita megyei önkormányzati vezetők szerint a román rendőrség képtelen javítani a romló közbiztonságon.

2009. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Az emberi jogok tiszteletben tartását, az etnikumközi konfliktusok beszüntetését követelte tegnap Csíkszeredában több romániai roma szervezet mintegy hatvan képviselője. A Romani Criss köré csoportosuló szervezetek azért rendeztek tüntetést a hargitai megyeszékhelyen, mert véleményük szerint számos székelyföldi településen a többséget alkotó magyar lakosság üldözi és megfélemlíti a roma közösséget. Állításuk alátámasztására emlékeztettek az elmúlt hetekben Csíkszentkirályon és Csíkszentmártonban történtekre, amikor a cigányok által elkövetett rablások, lopások és erőszakos bűncselekmények miatt a székelyek helyi romák csűrjét, istállóját felgyújtották, és a rendvédelmi szervek hatékony fellépését követelték a törvénytelenségek megfékezéséért. A roma szervezetek tegnapi akciója azonban még az érintett települések cigány közössége körében sem váltott ki szimpátiát. A helyszínen megjelent számos csíkszentkirályi lakos, közöttük a helyi cigányvajda, Gráncsa János is, aki elmondta: azért nem csatlakozott a más megyékből érkezett jogvédők felvonulásához, mert utóbbiak állításával ellentétben szülőfalujában nem létezik etnikai konfliktus. A csíkszentkirályiak cáfolták a roma szervezetek ama állítását is, miszerint a korábbi incidensek során a magyarok lemészárolták a romák lovait és kutyáit, sőt ismertették azt is: tucatnyi roma család jelenleg nem azért tartózkodik a környező erdőkben, mert elüldözték volna otthonából, hanem mert erdeigyümölcs- és gombaszedésből keresi a betevőt. Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere egyébként korábban nem engedélyezte, hogy a bukaresti roma jogvédők a községben vonuljanak fel. „A szervezet ne tüntetést szervezni jöjjön ide, hanem azért, hogy tanfelszereléssel, megfelelő ruházattal, illetve élelemmel segítse a szegény sorban élő romákat, hogy iskolába járathassák gyerekeiket” – nyilatkozta Gergely András.
A csíkszeredai tüntetést tegnap megzavarta egy hattagú, magát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Gárda szimpatizánsának valló fiatal ellenakciója. A cigányellenes feliratokat felmutató, álarcot viselő fiatalokat – közöttük egy magyar állampolgárt – a román csendőrség előállította, majd be nem jelentett utcai tüntetésért 130 ezer és 260 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
A napokban egyébként Hargita megye tucatnyi polgármestere, önkormányzati képviselője fordult közös nyilatkozatban a bukaresti belügyminisztériumhoz amiatt, hogy a rendőrség nem képes biztosítani a székelyföldi falvak lakóinak személyi és vagyonbiztonságát. Az elöljárók tarthatatlannak nevezik, hogy a román rendőrség fenyegetően lép fel azokkal az önkormányzati vezetőkkel szemben, akik felemelik a szavukat az elviselhetetlen közbiztonsági állapotok, a romák garázdálkodása ellen. A polgármesterek ugyanakkor szorgalmazzák a polgárőrség felállítását is a székelyföldi településeken. Ezzel egy időben a csíkszéki önkormányzatok és a Hargita megyei képviselő-testület vezetősége az etnikumközi konfliktusok megelőzését célzó békés együttélési szabálykódexet dolgoztak ki. Ebben arra kérik a régió lakóit, hogy a kiéleződött roma–magyar ellentétek feloldása érdekében, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül kerüljék a közbotrányokozást, az erőszakot és a magántulajdon-sértést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.