Marian Lupu, a trójai faló?

2009. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen Marian Lupu számít a moldovai választások egyik győztesének. A politikust a nemzetközi sajtó egy része és számos chisi-naui politikus máris az ország leendő államfőjeként emlegeti. Sokan azonban arra intenek: a chisinaui parlament egykori kommunista elnöke még nem játszotta ki valamennyi kártyáját, és nem zárható ki, hogy visszatér Vladimir Voronin ügyvezető elnök oldalára. A 43 éves közgazdász-politikus idén júniusban hívta fel magára a figyelmet, amikor bejelentette: szakít a Voronin vezette kommunistákkal, mivel rájött, hogy lehetetlen megreformálni a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó alakulatot. Lupu már korábban is a kommunisták reformpárti „fiatal farkasai” közé tartozott (családneve egyébként farkast jelent), ami minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy chisinaui egyetemi tanulmányainak moszkvai csiszolása után, 1994-ben a Nemzetközi Valutaalap washingtoni intézetében, később pedig a Kereskedelmi Világszervezet genfi egyetemén volt vendéghallgató. 2001-től gazdasági miniszterhelyettes, 2003-tól gazdasági miniszter, 2005-ben pedig a Moldovai Köztársaság Kommunista Pártja (PCRM) listáján képviselővé, nem sokkal később pedig a parlament elnökévé választották. Erről a posztról, valamint a PCRM-ből az idén áprilisban rendezett parlamenti megmérettetés után távozott, majd átvette az eddig parlamenten kívüli demokrata párt irányítását, amely a mostani választáson be is gyűjtötte a szavazatok 13 mandátumot érő 12 százalékát. Lupu korábban kizárta a kommunistákkal való koalíció lehetőségét, és síkra szállt a demokratikus reformokért. Ennek ellenére a koalíciós tárgyalások szempontjából nem jó előjel, hogy az ellenzéki alakulatok vezérei korábban arra figyelmeztettek: Lupu pálfordulása mögött Voronin ama szándéka is állhat, hogy gyengítse a demokratikus erőket, majd szükség esetén átmentse a kommunisták hatalmát a „trójai falóként” használt politikussal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.