Bajnai mellett a volt Wallis-vezér

Hivatalosan a válságkezelés regionális szinten jelentkező feladatait segíti tanácsadással a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) Winkler Gyula, a Wallis volt vezére, aki Bajnai Gordonnal együtt igazgatta a céget a Hajdú-Bét felszámolásakor – tudta meg lapunk.

2009. 09. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Winkler az egyik legfontosabb uniós forrásnál, a gazdasági operatív programoknál közreműködő szervezetnél, a Magyar Gazdaságfejlesztési (Mag) Zrt.-nél nyert el igazgatói tisztséget, munkáját azonban nem ott, hanem a könnyebb kommunikáció érdekében a MeH-nél végzi. A Bajnai Gordon egyik legfőbb bizalmasának számító egykori Wallis-vezér a MeH állásfoglalása szerint azért került a hivatalba, hogy a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztossal szoros, mindennapos munkakapcsolatot igénylő feladatait elláthassa.
Winkler Gyula kinevezésének körülményei ugyanakkor több kérdést is felvetnek. Egyrészt nem tudni, hogy miért nem volt nyílt pályáztatás az általa betöltött igazgatói posztra, másrészt az általa betöltött pozíció Winkler megjelenéséig nem is létezett a Mag Zrt.-nél. A társaságtól kapott tájékoztatás szerint a volt Wallis-vezér a társaság kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, feladata a fejlesztéspolitikai intézményrendszerrel való hatékony kapcsolattartás és információáramlás biztosítása.
*
Lapunk érdeklődött Winkler Gyula fizetésével és az államtól kapott juttatásaival kapcsolatban is, ám az ezekre vonatkozó kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz. Mint arról beszámoltunk, Winkler Gyula testvérének cége májusban 315 millió forintos, 2012-ig tartó megbízást kapott a BKV-tól, többek között plakátok és reklámanyagok gyártására, de az uniós forrásokból bőven részesült Bajnai Gordon és tanácsadójának egykori cége, a Wallis is. Az Állami Számvevőszék múlt hét kedden ismertetett jelentésében súlyos kifogásokat emelt a Moszkva téri Posta-palota eladása ellen, amelynek egyetlen pályázója, és végső vevője a Wallis egyik ingatlanfejlesztő projektcége volt. A számvevők által kifogásolt ügyletet már korábban védelmébe vette Veres János volt pénzügyminiszter. Egy ellenzéki interpellációra adott válaszában a tárcavezető kijelentette: a minisztérium szerint semmi kifogásolható nem volt abban, hogy a vevő kifejezetten alacsony áron vásárolta meg az 1924-es építésű műemlék jellegű épületet, mint ahogy abban sem találtak kivetnivalót, hogy a posta tíz évre, több mint tízmilliárd forintért bérelhet új székházat. A Wallishoz kapcsolódó másik hasonló jellegű ügy a Magyar Televízió új székháza: a társaság ingatlanfejlesztő vállalata építtethette meg az új tévészékházat, amelyért évente közel egymillió euró bérleti és üzemeltetési díjat fizet az MTV. A Szabadság téri, hatmilliárd forintért eladott korábbi székház és az új központ bérleti ügyletét szintén kifogásolta az ÁSZ egy tavaly nyári jelentésében. A Wallis nem szűkölködik állami megbízásokban sem, amelyek közül az egyik legnagyobb a Corvinus Egyetem Duna-parti új épületének megépítése.

Visszautasít a Wallis. A Wallis- csoport jó hírnevét sértő, valótlan állításokat és rosszindulatú sejtetéseket tartalmaz a Magyar Nemzet múlt hét pénteki címlapján a társasággal kapcsolatban megjelent cikk – állapította meg lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Wallis Zrt. A cég vezetése a nyilatkozatban közli: a Wallis Zrt. visszautasít minden olyan állítást, amely azt sugallja, hogy cégeinek bármelyike a hatályos és törvényes eljárási rendet megkerülve, jogtalanul, érdemtelenül jutott volna hozzá bármilyen európai uniós forráshoz. A lapunk cikkében hivatkozott cégek mindegyike iparágának elismert szereplője. Tisztességes piaci szereplőként ezen cégeknek nemcsak joga és lehetősége van pályázni európai uniós forrásokra, de munkavállalóik felé kötelezettségük is, hogy minden olyan lehetőséget megragadjanak, amivel biztosítani lehet piaci pozíciójuk megőrzését. Az elnyert támogatások összege a nevezett vállalatok piacon realizált árbevételéhez képest elhanyagolható nagyságrendű – olvasható a közleményben. A Wallis szerint a pályázatok elbírálása és odaítélése szabályosan, törvényesen zajlott, azzal szemben semmiféle kifogást nem emelt senki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.