Hazavárják a román vasút fő kerékkötőjét

Már csak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter aláírása hiányzik ahhoz, hogy az Egyesült Államok kiadja keleti szomszédunknak a legnagyobb román szélhámosként elhíresült Mihai Necolaiciucot. Több mint százmillió dollár elsikkasztásával a román államvasutak egykori vezérigazgatója alaposan hozzájárult a társaság anyagi ellehetetlenítéséhez.

2009. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefulladt a román gőzös. Mihai Necolaiciuc három évig tartó ténykedésének oroszlánrésze volt abban, hogy a román államvasutak a tavalyi év végén összességében mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő veszteséget könyvelt el. Emiatt a bukaresti közlekedési minisztérium jelenlegi vezetősége a CFR több mint 11 ezer alkalmazottjának elbocsátását tervezi, miután július elején hétezer vasutast már kényszerszabadságra küldtek. Radu Berceanu tárcavezető a napokban ultimátumot adott egyik államtitkárának és a vasúti társaság igazgatóinak: sürgősen találjanak megoldást a CFR átszervezésére és az elbocsátások beütemezésére, ellenkező esetben elsőként ők veszítik el munkahelyüket.


(Kolozsvár)

Fellélegeztek tegnap a bukaresti korrupcióellenes ügyészség munkatársai, amikor megtudták, hogy az amerikai igazságszolgáltatás tetemes óvadék ellenében sem hajlandó szabadlábra helyezni a sokáig Románia legkeresettebb gazdasági bűnözőjének számító Mihai Necolaiciucot. A román nyomozók öröme nem véletlen, hiszen a román állami vasúti társaságot (CFR) 2000 és 2004 között irányító volt vezérigazgató az eddigi adatok szerint több mint százmillió dollárral károsította meg az államot, érthető tehát, hogy a román hatóságok mindent elkövetnek a kiadatásáért. Erre néhány hónapot még bizonyosan várniuk kell, ez azonban már szinte semmiségnek tűnik ahhoz képest, hogy üldözése több mint négy éven keresztül tartott. Necolaiciucot idén júniusban vette őrizetbe az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) Florida államban, Palm Beach-i otthonában. Kézre kerítésének azonban semmi köze az általa szülőhazájában elkövetett gazdasági bűncselekményekhez: az 57 éves férfit a bevándorlási törvények áthágása miatt vették őrizetbe az amerikai hatóságok. Holott Bukarest 1-es számú kerületi bírósága már 2006-ban kibocsátotta az első elfogatóparancsot az egykori vasutasvezér nevére, amit később nemzetközi körözés is követett, miután a korrupcióellenes ügyosztály huszonöt különböző, később összevont ügyben indított bűnvádi eljárást ellene.
A többek között sikkasztással és hivatali visszaéléssel gyanúsított Necolaiciuc a mintegy háromszáz kötetre rúgó nyomozati anyag értelmében 2000 és 2003 között beruházás címén illegálisan, közbeszerzési eljárás és a részvényesek közgyűlésének engedélye nélkül hagyott jóvá kifizetéseket, és jelentősen túlértékelt áron szerzett be különböző felszereléseket. Noha a sajtó már annak idején sokat csámcsogott azon, hogy a volt fővasutas milyen célból rendelt búvárruhákat a vasúti társaság számára, az akkor hatalmon lévő szociáldemokrata kormány tagjait mindez hidegen hagyta. Ezen túlmenően a Necolaiciuc által kezdeményezett beruházások egyikében például egy medence építésére az akkor átlagosnak számító, ezer forintnak megfelelő ár helyett annak huszonnégyszeresét számlázták ki egy zsák cementért, egy négyzetméternyi műanyag padlóburkolat pedig a piaci ár tízszeresébe került. Ezek a túlköltekezések viszont eltörpültek ahhoz képest, hogy egy magáncéggel kötött megállapodás keretében egymillió euró értékben vásárolt virágot a bukaresti északi pályaudvarra. A közlekedési minisztérium székháza alagsorában pedig számos európai nagyváros luxusvendéglőjét megszégyenítő éttermet rendezett be. Természetesen nem kímélte a vasúttársaság vagyonát sem: előzetes felbecsültetés nélkül adott el 23 ezer vasúti kocsit és több mint ezer mozdonyt ócskavas áron, egy bennfentes vasutas barátját pedig tíz mozdonnyal és 150 vagonnal ajándékozta meg. Egy másik, 27 millió eurós csalás ügyében Necolaiciuckal együtt a vasúti társaság és a szállításügyi minisztérium közel harminc egykori magas beosztású dolgozója ellen folyik nyomozás.
A CFR nábobjaként emlegetett egykori vasút-vezérigazgatónak egyébként 2005-ben az akkori szociáldemokrata szállításügyi miniszter, Miron Mitrea egyik közeli rokona segítségével sikerült elhagynia Romániát, ahová később nem is tért vissza. Necolaiciuc utoljára 2007-ben adott életjelet magáról, amikor – természetesen titkosított telefonszámról – betelefonált a gazdasági panamáival foglalkozó Gandul napilap bukaresti szerkesztőségébe, és kereken egy órán keresztül bizonygatta ártatlanságát az újságíróknak. Az már csak floridai letartóztatása után derült ki, hogy évek óta West Palm Beach egyik luxusnegyedében él, ahol három lakást is vásárolt. Sejthető, hogy a vasutasvezérnek miből futotta ezekre, mint ahogy sokatmondó az is, hogy Necolaiciuc jogi védelmét nemrég az egykori panamai diktátor, Manuel Noriega tábornok volt védőügyvédje vállalta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.