Székely autonómia és alagútásás

Történelmi bűnnek tartja Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke, hogy a Székely Nemzeti Tanács által szombatra öszszehívott székely nagygyűlés előtt egy nappal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is hasonló rendezvényt szervez.

2009. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen céllal hívták össze szeptember 5-re Székelyudvarhelyre az önkormányzati nagygyűlést, és miként tudja előmozdítani az autonómia ügyét a rendezvény?
– A Székelyföld parlamentjeként a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) az a célja, hogy olyan intézményesítési folyamat kezdődjön el, amelynek révén a választott önkormányzati tisztségviselők tanúbizonyságot tesznek az autonómia mellett. Hangsúlyoznám, főszervezőként az SZNT felkérte társszervezőnek a Magyar Polgári Pártot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), sőt az önkormányzati képviselettel bíró román pártokat is. Sajnálatos, hogy utóbbiak nem éltek a lehetőséggel. Az elképzelés az, hogy a nagygyűlésen elfogadásra előterjesztendő, korábban közvitára bocsátott dokumentumokat kötelező érvényűnek tekintik a székelyföldi önkormányzati tisztségviselők, akiknek munkáját reményeink szerint össze lehet majd hangolni. Ilyen nyilatkozat lesz például a régió státusát, jövőképét vázoló, vagy a székelység szimbólumait ismertető nyilatkozat. A nagygyűlés résztvevői tulajdonképpen felesküsznek a Székelyföld területi autonómiájára, és noha nem szeretnék nagy szavakat használni, meggyőződésem, hogy egyféleképpen történelmet is írunk.
– Hogyan kommentálja, hogy egy nappal korábban az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is székely nagygyűlést rendez?
– Fájlalom, hogy ellenrendezvényt hívott össze Csíkszeredába az RMDSZ. Félő, hogy úgy járunk, mint az alagutat ásó, a munkának a hegy két oldalán egyszerre nekilátó román munkáscsapatok. Amikor megkérdezték tőlük, mi lesz, ha nem fognak összetalálkozni, azt válaszolták: lesz két alagutunk. Attól tartok, nagy bajban leszünk, ha Bukarest netán azt adja meg, amit az RMDSZ „kérjünk többet, a felét megadják” alapon kér, hiszen akkor a román hatóságok elkönyvelik, hogy a kéréseket teljesítették, nekünk viszont mégsem lesz területi autonómiánk. Vagyis úgy járunk, mint a Markó Béláék által korábban bedobott Petőfi–Schiller egyetem tervével, amiből szintén semmi sem lett. Politikai pártok fölött álló közképviseleti testületként az SZNT-nek köszönhető, hogy kimozdult a holtpontról az autonómia ügye, vele szemben politikai ellenrendezvényt összehívni több mint politikai tévedés, ez történelmi bűn.
– Egykori polgármesterként mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ idő előtti önkormányzati választásokat csikart ki Székelyudvarhelyen?
– Nem értem a helyi képviselő-testületben többséggel bíró RMDSZ logikáját, hiszen 2006-ban a költségvetés elfogadásának szabotálásával, most pedig az ülésekről való távolmaradásával erőltette ki az időközi választást. Olyan politikai szervezetre nem szabad bízni egy település jövőjét, amely csak arra használja fel politikai többségét, hogy feloszlassa a testületet. A polgári párt szempontjából viszont egy új választás mindenképpen esélyt jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.