Szobor a megtorlónak

Vezető erdélyi magyar politikusok tiltakoznak amiatt, hogy Marosvásárhely képviselő-testülete – az RMDSZ tanácsosainak támogatásával – szobrot állít az 1989-es forradalom idején a temesvári tüntetők közé lövető Stefan Gusa tábornoknak, Románia egykori vezérkari főnökének.

2009. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönben a tábornok. A bukaresti ítélőtábla döntése alapján ismét bebörtönözték a hét végén a 89-es forradalom idején elkövetett népirtás miatt 15 évre ítélt Victor Athanasie Stanculescu tábornokot. A Stefan Gusához hasonlóan a temesvári felkelés elfojtásában részt vevő Stanculescut májusban rossz egészségi állapota miatt engedték ki egyéves orvosi kezelésre; az állítása szerint súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenvedő főtisztet nemrég egy bukaresti kaszinóban újságírók érték tetten szórakozás közben. (R. Sz.)


Szentségtörésnek és kegyeletsértésnek nevezte Tőkés László egy tegnapi temesvári megemlékezésen, hogy Marosvásárhely önkormányzata szobrot emel annak a román hadseregtábornoknak, aki húsz évvel ezelőtt belelövetett a kommunista rezsim ellen tüntető tömegbe. Marosvásárhely képviselő-testülete nemrég a Stefan Gusa tábornok emlékét ápoló alapítvány kezdeményezésére döntött a büszt felavatásáról, holott köztudott, hogy Románia vezérkari főnökeként – Nicolae Ceausescu diktátor parancsára – 1989 decemberében megpróbálta elfojtani a temesvári forradalmat, tűzparancsa nyomán hetvenen meghaltak, mintegy ezren pedig megsebesültek. A védelmiminiszter-helyettesi posztot is betöltő Gusát előbb a román kormány vizsgálóbizottsága, 1997-ben pedig a katonai ügyészség is vétkesnek találta a temesvári vérengzések elkövetésében, felelősségre vonása azonban 1994-ben bekövetkezett halála miatt meghiúsult. Az ügy pikantériája, hogy a Gusa-szobor felállítását testületileg támogatta a marosvásárhelyi képviselő-testület tízfős RMDSZ-frakciója is, amelynek tagjai azzal védekeztek: ígéretet kaptak román kollégáiktól, hogy „cserébe” szobrot kaphat a városban a 2006-ban elhunyt Sütő András Kossuth-díjas író is. Tőkés tegnap leszögezte: Sütő szobrának felállítása nem képezheti elvtelen alku vagy opportunista politikai „ellenszolgáltatás” tárgyát, ezért az EP-képviselő a magyar tanácsosok lemondását követeli. Nyilvánosan megfeddte és szankciókkal fenyegette az RMDSZ-es képviselőket Markó Béla, a szövetség elnöke is, aki a hét végén leszögezte: az alakulat nem szövetkezhet a román nacionalizmust tápláló, Gusa tábornoknak szobrot állító csoportokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.