Pirani panoráma

György Zsombor
2009. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kávézó nagyon fontos fokmérője, hogy a személyzet hajlandó-e idővel törzsvendégként kezelni a gyakran betérő vendéget vagy sem. A törzsvendég legfőbb ismertetőjegye pedig, hogy a pincér tudja, mit és hogyan szeret fogyasztani, s egy biccentésből is értse: igen, a szokásosat. Ez már nagyon ritka. A szlovéniai Adria-part festői szépségű városkájában, Piranban azonban rekordgyorsasággal érhetjük el a kívánt szintet, a főtér egyik nyüzsgő presszójában pincérünk második látogatásunkkor kívülről fújja, mit fogyasztottunk nála előző nap. Nem kell ehhez sok, csak egy kis figyelmesség.
A híres zeneszerző, Giuseppe Tartini hétezer lelkes szülővárosába élő- és utószezonban is érdemes ellátogatni, mint a helyiektől megtudjuk, május elejétől október végéig pezseg az élet. A napokban a legendás Teater vendéglő megnyitásának századik évfordulójára rendezett bulin jártunk, ahol reggelig tartó élő koncertekkel búcsúztatták a nyarat. A kocsmaként, étteremként, kávézóként is definiálható Teater a tengerről visszatérő hajósok, halászok törzshelye volt, megjelenése mégis inkább a monarchia szalonjait idézi. De az elegancia és a könnyed tengerparti hangulat miért ne férne meg jól egymás mellett, ha már Piranra ez olyannyira jellemző. Olaszos temperamentum, osztrákos rendezettséggel, Budapesttől hatórányi autóútra.
Piran érezhetően a szlovén és az olasz elit egyik fontos üdülőhelye – szerencsére azonban az árak ezt kevéssé tükrözik, sznobizmusnak pedig nyoma sincs. A parton kis éttermek, kávézók sorakoznak, a kínálat látszólag hasonló, de több helyet is kipróbálva sem érezzük azt, hogy minden vendéglőnek közös konyhában főznének. A főételekkel 6–10 euró közötti áron érdemes számolni, egy korsó sör 2,5 euró, egy deci minőségi bort 80 cent körül lehet kapni. Jellegzetes fehérboruk a malvazija, vörösből leginkább refoskot kínálnak, mindkettő karakteres, mediterrán jellegű, testes, erős nedű. Ne ijedjünk meg akkor sem, ha a bor sörcsapból érkezik, attól az még jó lehet.
A tengerpart köves, a kiépített részeken lépcsőn juthatunk be a gyorsan mélyülő vízbe. Úszni nem tudóknak nem éppen ideális, búvároknak annál inkább: a városban több helyen be lehet iratkozni merülő tanfolyamra, s a strandokon is rendszeresen találkozhatunk békaemberekkel. Piranban szálláslehetőségek egész sora kínálkozik, főszezonban azonban mindenképpen érdemes előre szobát foglalni. A középkategóriás panziók két főre 50 euró körül kínálnak szállást éjszakánként. A tengerpart fölé emelkedő domboldalon is számos háznál adnak ki szobát, ez a rész azoknak ajánlható, akik a nyugalomért és a kilátásért hajlandók felkaptatni az utcácskákon. Törzshelyünk, a Panorama Hotel is ilyen. Igaz, a tulaj, Gorazd Sencar egy-egy pohár házi borral szokta honorálni a fáradalmakat – meglehet, emiatt is szállunk meg rendre nála.
A városka szépségeinek leírására számtalan közhelyet lehetne pazarolni, ettől most eltekintünk, az internetes keresőkön keresztül úgyis rengeteg képre lehet bukkanni. A lényeg, hogy Piran olyan hely, ahol lélekben egy kicsit a miénknek is érezhetjük az Adriát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.