Kabarészerzők ötlettára

2009. 11. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, egyre gyengébb stábbal dolgoznak az MSZP-ben. Ez rávilágít: távozóban a szponzorok. A választót a hasonló brosúrák ébresztik rá: még egy ilyen válságkezelés, és az országból nem marad semmi


Újólag bizonyították az álszocialisták: nem lehet leírni őket, képesek váratlan húzásokra. Valódi meglepetést okoztak még a képességeikkel szemben illúziókat nem táplálók számára is, amikor valószerűtlenül színvonal alatti kiadvánnyal álltak elő. A nagy dérrel-dúrral és Lendvai Ildikóval beharangozott Enyhítjük a válságot, enyhítjük a terheket című füzetke akár politikai témákra fogékony kabarészerzőknek is ötlettárul szolgálhat. Nemcsak tartalmában, hanem külsejében is szó szerint szürke és ködös ez a brosúra. Élünk azonban a gyanúperrel, hogy mellékcélként a polgárok hergelése is megjelent lelki szemeik előtt. Egyetértünk azokkal a véleményekkel, hogy az egzakt bírálatra érdemesítéssel túlértékelnénk. Egyszerűen nélkülözi a komolyan vehetőség kritériumait. Mivel egy közjogilag – legalábbis papíron – kormányzó, és nem csupán hatalombirtokló párt adta ki, magával a jelenséggel mégis célszerű foglalkozni. Már csak azért is, mert könnyen lehet, kevesen ismerkednek meg a tartalmával: a címlap puszta látványa sokakat elriaszt a fellapozásától. S nem holmi rosszmájúságból szóljuk le már a címlapot. A pesti bérházakban egész kis tárlatot lehetne rendezni a levélszekrények környékén az elhajigált prospektusokból. Hogy MSZP-kompatibilisen fejezzük ki magunkat: a lakók is teszik, amit tenni kell. Oda tették a szoci produktumot, ahol a levélládákba bedobott és feleslegesnek ítélt rengeteg pizzás és gyorskölcsönös szórólap végzi. Ez is felér egy közvélemény-kutatással és jelzi: az emberek külön vakcina nélkül is immunitást, védettséget szereztek az egészségre ártalmas dolgokkal szemben.
Visszatérve az ólomszürke címlapra, a „növekvő közbiztonság” felirat egy seriffcsillagon és a „védelem a bankhiteleseknek” szöveg egy mentőövön sok embertársunk zsebében nyithatja ki a virtuális bicskát. Mintha nálunk már jó lenne a közbiztonság, csak tovább kellene növesztgetni. Az olcsóbb távfűtés felett lelkendező kis kapcsolóhenger kevés ember szívét dobogtathatja meg, aki az egyre horrorisztikusabb gáz- és villanyszámlákkal veszi fel havonta a közelharcot. Hasonló értetlenséget válthat ki az ecseten – vagy miniseprűn? – díszelgő „Segély helyett munka” felirat is. Hisz aki sehol nem kap munkát, hiába járja le a lábát, annak vajon miért kellene egyik eufóriából a másikba esnie ezt olvasva? Akként értelmezhető a szlogen, hogy segélyt nem kapsz, de legalább helyette dolgozhatsz – persze ingyen. Megjósolható: a legtöbb ízes káromkodás feltehetően mégis az ötödik kis címlapmotívum láttán fogja elhagyni a végletekig heccelt emberek ajkát. „Másfél havi pénzzel több a borítékban” – szól az ige egy meghatározhatatlan származású és funkciójú érmére gravírozva. Az ábrán csak borítékban ígérnek több pénzt, márpedig tudvalévő: elavult módon, papírborítékban fizetést, bért már nemigen adnak. Főleg nem a Ferinek, a Gordonnak és a többi havernek, akiknek – ha nem számlára érkezne a stex – bőröndökkel kéne hazahurcolniuk a rengeteg bankjegyköteget. Ha viszont valaki semmit sem kapott borítékban, a másfél havi ilyesfajta illetménye is ugyanannyi lesz, mivel a nulla többszöröse is mindig nulla a matematika jelen állása szerint. Attól az apróságtól se tekintsünk el: ha valaki munkanélküli – és ma a szocialista kormány, reméljük, el nem évülő érdemeinek kárhoztathatóan több mint minden tizedik ember az –, se borítékban, se párnacihában, se számlán nem kap egy árva krajcárt sem. A boríték szó anakronisztikus, derűre-borúra való emlegetése Bajnai Gordon kocsonyája, aki szinte szerelmes a kifejezésbe. Másik kedvenc kultikus tárgya, amivel meg van esküdve: a torta. Hol nagyobbat akar, hol többet akar szeletelni belőle, de minduntalan felbukkan nála a cukrászipari motívum. Egy borítékba szuszakolt torta is kerülhetett volna a kampányreceptkönyv címoldalára. Még valósághűbb lenne, ha egy sütemény romjait, gazdagok asztaláról lehullott morzsáit jelenítenék meg szocialista embléma gyanánt. Esszük, amit ennünk kell – ön pedig eszi, nem eszi, nem kap mást lenne az új jelmondat.
Ha túltette valaki magát a címlapüzenet okozta megrázkódtatáson, és belelapoz a cuccba, szüksége lesz az erős idegekre. Lendvai Ildikó érettségi tablóképre retusált fotográfiájával, az oldalpáron pedig magának a válság-miniszterelnök komor tekintetével és homlok fölött akkurátusan elvágott fejével kell szembesülnie. Szerencsére olyan bolhányi betűkkel van szedve a két levélféleség, hogy a nyugdíjasok számára még okuláréval is nehezen leküzdhető akadályt jelent a kisilabizálásuk. Ki tudja, talán ez is volt a cél. Az MSZP örökifjú elnöknőjétől mindenesetre megtudhatja az egyszeri agyonszorított, -adóztatott és -dolgoztatott halandó, hogy terheit mérsékelte és megvédte a baloldal a cudar válsággal szemben. „Ez a kiadvány mégsem azért született, hogy ünnepeljük magunkat” – írja. Azaz: bár megtehetnék, mert az eredmények ezt indokolnák, szerénységből mégsem csapnak nagy murit. Ergo: a sikerek feletti hurráhangulattól nem hagyták magukat elbódítani. A Hajdú-Bét császára valamelyest igyekszik kijózanítani az örömittas polgárt a kormányzati dübörgés és az ugrásszerűen javuló életszínvonal feletti diadalmámorból. Annak meg kimondottan hírértéke van, hogy megtudjuk: a Titanicot elütő jéghegy okozta baj fürdőszobai pancsolás közbeni komolytalan plezúr volt a ránk fenekedő veszélyekhez képest. Minő érdekesség! Most kell megtudnunk, hogy „Magyarországra óriási veszély leselkedett az idén tavasszal, a gazdasági összeomlás réme”. Olyan pénzügyi katasztrófahelyzet, amelyben az állam nem tudja kifizetni az orvosok, tanárok stb. fizetését – hogy a multihű üzletfi szóismétléses fogalmazásához hűek legyünk. De furcsa! Akkortájt még rémhírterjesztő szélsőséges elem, a nép ellensége volt mindenki, aki meg merte pendíteni: az államcsőd a küszöbön áll, ha nem hagyja sürgősen abba a katasztrófakormányzást a mutyizó hatalom. Hát mégiscsak nagy volt a baj? – csóválhatja a fejét a Tesszük, amit tenni kell mottójú prospektust forgató polgár.
„Bizonyára ön is tudja, hogy Magyarországon nem könnyű sem a vállalkozók, sem az alkalmazottak helyzete” – szól a füzetke nyitó mondata. Mintha egy turistakalauzból vágták volna ki. Olyan kívülállók számára, akik nem elszenvedői a válságnak, pusztán gondtalan szemlélői. Komolyan gondolják az MSZP-ben, hogy ilyen melléfogásokkal vissza tudják csalogatni a szimpatizánsokat? Hisz éppen az effajta mondatok miatt lett belőlük eltávozott légió. Meg az olyanok miatt, mint a következő: „A költségvetés nem teszi lehetővé, hogy jelentősen csökkenjenek a közterhek, ugyanakkor a kormány tisztában van azzal, hogy helyre kell állítani a munka becsületét.” Értsd: nem lesz kevesebb az adó, a járulék, de cserébe sokkal többet kell majd gürizni a munkát nem eléggé becsülő, henye magyarnak. Mindehhez vegyük hozzá az ilyen passzusokat: „Minden településen lesz, aki vigyázza a rendet”. Nem jelent ez mást, mint azt: szerintük akár egyetlen valaki – rendőr? – is elegendő egy helységben a rend fenntartására. Lássuk be, ez mondjuk Budapest esetében nem túl biztató perspektíva.
Nagyon úgy tűnik, egyre gyengébb stábbal dolgoznak az MSZP-ben. Ez rávilágít: távozóban a szponzorok. A választót a hasonló brosúrák ébresztik rá: még egy ilyen válságkezelés, és az országból nem marad semmi. Figyelmeztető lehet a válságos kormányfő egyik ajánlóbeli mondata: „Emlékeznek: 1 év, 1 kormány, 1 forint”. Félő, ebből az következik: egy év után az új kormánynak egyetlen forinttal akarják átadni a kasszát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.