Nem kell a magyar rendőr?

Nem támogatja a román parlament, hogy a most alakuló helyi rendőrség kötelékeiben kötelező legyen a nemzeti kisebbségek számarányos jelenléte. Az erdélyi magyarság évek óta követeli, hogy növeljék a fegyveres erőknél a közösség soraiból származó alkalmazottak számát.

2009. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a bukaresti szenátus plénuma azt a javaslatot, hogy az önkormányzatok hatáskörébe tartozó helyi rendőrség állományába a nemzeti kisebbségek tagjait számarányuknak megfelelően alkalmazzák. A román parlament felsőháza által megvitatott törvénytervezet értelmében az ország különböző településein működő úgynevezett közösségi rendőrségek helyi őrsökké alakulnak, és ez a rendvédelmi szerv foglalkozik majd minden, az állampolgárokat közvetlenül érintő ügyekkel. A jogszabályhoz – amelyről majd a képviselőház mondja ki a végső szót – Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora terjesztett be indítványt arról, hogy a helyi rendőrség állományába számarányosan kisebbségieket is alkalmazzanak. A politikus azzal érvelt: sokkal jobb, ha a helyi ügyekben eljáró rendőrök között olyanok is vannak, akik ismerik az illető településen élő nemzetiségek nyelvét, ezért javasolta, hogy a közigazgatási törvény értelmében azokban a közigazgatási egységekben, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a lakosság húsz százalékát, a rendvédelmi szerv személyzetének alkalmazásakor vegyék figyelembe az arányos képviseletet. A román honatyák vétója már csak azért is különös, mert például a harminc százalékban magyarok lakta Nagyváradon év elején létrejött közösségi rendőrség munkatársainak toborzásakor az volt az alapelv, hogy számarányosan képviseljék a magyar–román határ mentén fekvő megyeszékhelyen élő kisebbségeket, sőt a polgármesteri hivatal kötelező magyarórára fogta az egyenruhásokat. A fegyveres erők kötelékében még mindig nem éri el az egy százalékot a magyar nemzetiségűek aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.