Traian Basescut ismét temetik a felmérések

2009. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk három héttel a november 22-i romániai államfőválasztás előtt immár egyetlen közvélemény-kutatás sem jósol újabb mandátumot Traian Basescu elnök számára. Pedig a bukaresti Cotroceni-palota 2004-ben megválasztott lakója mandátuma első éveiben toronymagasan, hatvanszázalékos tetszési indexszel vezette a politikusok népszerűségi listáját. A hajóskapitányból lett politikus közkedveltségének egyik jó példája volt, hogy a 2007 májusában rendezett népszavazáson megjelent nyolcmillió választópolgár 75 százaléka elutasította a parlamenti pártok korábbi döntését, amelyben az alkotmány áthágására hivatkozva felfüggesztették tisztségéből az államelnököt. A jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) által támogatott Traian Basescu lassú népszerűségvesztése tavaly nyáron kezdődött, majd folytatódott a gazdasági válság mélyülésével és a tavalyi parlamenti választások nyomán a PDL és a szociáldemokraták (PSD) között létrejött nagykoalíció egy hónappal ezelőtti felbomlásával. Olyannyira, hogy a napokban közzétett felmérések egybehangzóan arról szólnak: a 30 százalékon álló Basescu mindössze másodikként jutna be az államfőválasztás második fordulójába Mircea Geoana, a PSD jelöltje mögött, a döntő ütközetben pedig hatszázalékos különbséggel alulmaradna ellenfelével szemben.
Sőt a kutatások azt is előrevetítik, hogy a jelenlegi elnök a liberális Crin Antonescutól és a független Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestertől is kikapna a december 6-i második fordulóban. Elemzők azonban alaposan megkérdőjelezik a többnyire Basescu-ellenességükről közismert tévécsatornák által megrendelt felmérések hitelességét, emlékeztetve: a 2004-es választások előtt ugyanezek az intézetek még tizenkét százalékos arányú vereséget jósoltak a későbbi befutónak Adrian Nastase akkori szociáldemokrata kormányfővel szemben. Ne feledjük ugyanakkor, hogy az elnökválasztással egy időben – éppen Basescu kezdeményezésére – referendumot is tartanak Romániában az egykamarás parlament bevezetéséről és a honatyák létszámának csökkentéséről, emellett az újabb mandátumra pályázó, önmagát bevallottan „játékos elnöknek” tartó államfő malmára hajtja a vizet, hogy kormányfőjelöltjének mai parlamenti bukása esetén továbbra is az övé marad a kezdeményezőszerep.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.