Hűtlen kezelés a megalapozott gyanú

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatta ki tegnap a rendőrség Zelenák Tibort, a BKV volt főosztályvezetőjét, illetve egyik beosztottját Horváth Éva ügyében. A gyanú szerint már öten lehetnek felelősek azért, hogy az MSZP-s Hagyó Miklós sajtósa munkavégzés nélkül kaphatott több tíz millió forintot.

Szabó Anna
2010. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind több volt és jelenlegi BKV-vezető kerülhet szorult helyzetbe a fővárosi önkormányzat cégénél zajló nyomozások miatt: Horváth Éva, Regőczi Miklós volt és Bolla Tibor jelenlegi vezérigazgató-helyettes után tegnap Zelenák Tibor volt főosztályvezetőt gyanúsították meg a nyomozó hatóságok. A rendőrség – nevet nem említő – közleményéből kiderült: a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának adatai szerint az egykori főosztályvezető Horváth Éva jelenléti íveinek igazolásával, prémiumainak kiírásával, teljesítési jelentéseinek elfogadásával szándékosan segítséget nyújtott az érintett vezérigazgató-helyetteseknek, előbb Regőczinek majd Bollának, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket súlyosan megszegjék. Az újabb gyanúsítottnak kiemelt szerepe volt abban, hogy 2008. február 1. és 2009. szeptember 30. között a tényleges munkát nem végző Horváth Éva, vagyis Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes kommunikációs főtanácsadója részére különböző juttatások és munkabér kifizetését engedélyezték. – A férfi a fiktív foglalkoztatással a BKV Zrt.-nek több mint 24 millió forint vagyoni hátrányt okozott – olvasható a közleményben.
A BRFK Zelenák Tibort, aki megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítással szemben panasszal élt, szabadon engedte. Nem sokkal később ugyancsak gyanúsítottként hallgatták ki a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. egyik munkatársát, szintén bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók szerint a nő annak tudtával, hogy Horváth Éva nem végez tényleges munkát a közlekedési társaságnak, elkészítette a jelenléti ívek alapján a bérszámfejtésre feladandó időadatokat, amelyeket a pénzügyi részlegre juttatott, így ezzel ő is segített a vezérigazgató-helyetteseknek. A nő a gyanúsítás ellen panasszal élt, kihallgatása során arról tájékoztatta a nyomozókat, hogy ő adminisztrátorként csupán a vezetői utasítást tartotta be.
A BRFK múlt hét szerdán, Szalainé Szilágyi Eleonóra őrizetbe vételekor jelezte, további gyanúsítások várhatók. Pénteken Horváth Évát hallgatták ki gyanúsítottként. Szalainé Szilágyi Eleonóra 86 milliós végkielégítést utalt ki magának jogosulatlanul, ezért különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítják. Horváth Éva munkavégzés nélkül vett fel 24 milliós fizetést, ezért bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Vesztegetéssel gyanúsítják Sziebert Györgyöt, a BKV volt jogi igazgatóját, akit tetten értek tízmillió forint kenőpénzt átvételekor, és a nyomozás során a rendőrök a gyanú szerint Horváth Éva meghamisított jelenléti íveinek igazolásában játszott szerepét is vizsgálják.
A BRFK szerint a BKV-nyomozásban további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.
A tegnap meggyanúsított Zelenák Tibor neve többek között felvetődik annál a megbízásnál, amikor a BKV „válságkommunikációs” tanácsadásra 50 millió forint közpénzt költött. A távirati iroda szerint egyébként „önálló tétellé emelték a Budapesti Kommunikációs Főiskola államvizsgáján a BKV-botrányokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.