Soron kívül tárgyalják a sukorói pert

Soron kívül, február 19-én tárgyalja a Fejér Megyei Bíróság a sukorói ügyet. A polgári pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezte Joav Blum ellen. A vagyonkezelő azt kéri: a bíróság mondja ki a telekszerződés semmisségét, állapítsa meg a feltűnő értékkülönbséget vagy azt, hogy a szerződő felek tévedésben voltak. Az ügyészség újabb szakértőt rendelt ki.

Kulcsár Anna
2010. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 19-én különleges jogi vita tárgyalásának helyszíne lesz a Fejér Megyei Bíróság. Még nem tudni, ki képviseli a magyar– izraeli állampolgárságú Joav Blum alperest. Az üzletember jelenlegi ügyvédje, Varga Bálint lapunknak azt mondta: sem erről, sem jogi álláspontjukról nem tájékoztatják a tárgyalás előtt a nyilvánosságot.
Az ügy a legteljesebb mértékben közérdekű. Ezt – lapunk kérésére kiadott állásfoglalásában – tavaly állapította meg Jóri András, a közérdekű információk nyilvánosságáért felelős adatvédelmi biztos.

*

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ezután hozta nyilvánosságra a mostani perben vitatott telekszerződést.
Az MNV azt követően kezdte el az érdemi vizsgálódást, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség el a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyminisztériumnak az ügyben készült szakvéleményt. Fazekas Géza ügyészségi szóvivő elmondta: tavaly október 1-jén értesítették a két címzettet, hogy a Joav Blum által cserére felajánlott két Pest megyei gyümölcsös 600 millió forinttal kevesebbet ér annál az összegnél, amelyet a szerződésben rögzítettek.
A vagyonkezelő jogi képviselője, Patyi Gergely ügyvéd lapunknak most elmondta: az ügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő 193,876 millió forintban állapította meg a gyümölcsösök értékét, s az MNV Zrt. keresetlevele is ezt vette alapul. A 2008. június 30-án aláírt csereszerződés ugyanakkor 787,4 millió forintban határozta meg az értéket. Emellett azt rögzítette, hogy a Velencei-tó partján lévő sukorói földterület egymilliárd 84 millió forintot ér. A szerződés aláírása után Joav Blum 296,64 millió forintot átutalt cserepartnerének, az MNV Zrt.-nek.
Patyi Gergely felidézte azt az immár köztudomású tényt, hogy a sukorói telek értékét eddig külön nem vizsgálták meg. Az ügyészség szóvivője, Fazekas Géza most úgy tájékoztatott, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség erre a feladatra is igazságügyi szakértőt rendelt ki, de a szakvélemény még nem készült el. Egyelőre gyanúsítottja sincs annak az ügynek, amelyet tavaly áprilisban hűtlen kezelés bűntette miatt indítottak meg. A nyomozók tanúkat hallgatnak ki, és tanulmányozzák az okiratokat.
A polgári per – a büntetőeljárástól függetlenül – februárban kezdetét veszi Székesfehérváron. A megyei bíróság a felperes kérésére rendelte el a soron kívüli tárgyalást. Patyi Gergely ügyvéd kérdésünkre elmondta: háromféle okból kérték a bíróságtól a csereszerződés vizsgálatát. Elsődleges érvük az, hogy a szerződés jogszabályba ütközik, ezért semmis. Jogszabályként a vagyontörvényt jelölték meg, az MNV-t ugyanis a megállapodás aláírásakor nem vezethette az ajándékozás szándéka. A semmisség következményeként – az ügyvéd szerint – a bíróságnak rendelkeznie kell az eredeti állapot helyreállításáról. Ez azt jelenti, hogy a sukorói telek az állam tulajdona marad, Joav Blum pedig visszakapja a két Pest megyei gyümölcsöst és az átutalt 296 millió 640 ezer forintját.
Az MNV Zrt. másodlagos kérelme: állapítsák meg a feltűnő értékkülönbözetet. Vagyis azt, hogy az állami telek harminc-negyven százalékkal többet ér, mint a két gyümölcsös. Ennek vizsgálata természetesen csak akkor következhet, ha a bíróság valamilyen okból nem állapítaná meg a szerződés semmisségét. Az értékaránytalanságra emellett a megállapodástól számított egy éven belül lehet hivatkozni. A 2008. július 30-i szerződés földhivatali bejegyzéséhez Tátrai Miklós akkori vezérigazgató 2008. december 12-én adta meg az MNV tulajdonosi hozzájárulását. A szerződést a zrt. az ettől számított egy éven belül támadta meg. Most azt javasolják: ha a bíróság nem állapítaná meg a semmisséget, és nem állítaná helyre az eredeti állapotot, kötelezze az üzletembert a különbözet megfizetésére.
Harmadik – szintén vagylagos – kérelemként az MNV Zrt. annak rögzítését kéri, hogy a vagyonkezelő és Joav Blum is tévedésben volt az ingatlanok értékének meghatározásakor. Az ingatlancserét – mint ismeretes – a székesfehérvári földhivatal nem jegyezte be, mert az ügyészség törvényességi óvást emelt. Kifogásolta, hogy az állam tulajdonában maradó parti sávot előzetesen nem választották le, s úgy találta, hogy Joav Blum csupán a csere kedvéért, színleg jelentkezett be Sukoróra. A lakcím ügyében okirat-hamisítás vádjával büntetőeljárás indult az üzletember ellen. A decemberi első tárgyalást további tanúk meghallgatásáért elnapolta a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.