Tátrai a mozgatórugó?

Megmozdultak a hivatalok, de úgy tűnik, kicsit későn hoztak döntést a lapunk által több cikkben is feltárt bakonyi vadászati jogosultságokkal kapcsolatban. A Veszprém megyei vadászati hatóság három év után elismerte, hogy a sárréti földtulajdonosi közösség jogszerűen alakult meg, de ez már aligha javíthat helyzetükön.

Dénes Zoltán
2010. 02. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dénes Tekintettel arra, hogy a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati osztálya nem vett figyelembe egy bírósági határozatot, háromévi packázás után immár hiába ismerte el a sárréti földtulajdonosi közösség megalakulásának törvényes voltát. Szinte cikksorozatunkkal egy időben mozdult meg az ügyben a megyei hatóság, s ennek nyomán január nyolcadikán adta ki a fentieket, vagyis a Sárrét földtulajdonosi közösség megalakulását elismerő határozatát.
Ebben viszont azt is rögzítik, hogy közben az adott területek egy részére más tulajdonosi közösségeket is bejegyeztek, ezért nem tudják jogaikat gyakorolni, míg ezekkel meg nem egyeznek. Ez a helyzet nem állt volna elő, ha a hivatal betartja a bíróság jogerős végzését, s a területekre egyetlenegy tulajdonosi közösséget sem jegyez be, míg az ügyek jogerősen le nem zárulnak. Cikksorozatunk nyomán egyébként mind a Bakonyerdő Zrt., mind a megyei hivatal vadászati osztályának vezetője helyreigazítással fordult lapunkhoz.
A bakonyi területeken nem csak a sárréti földtulajdonosi közösség panaszkodhat a hivatali eljárásra, hiszen, mint korábbi cikkeinkben megírtuk, több hasonló eset történt. A lapunkat informálók szerint az alapprobléma az, hogy 2006-ban egy Tátrai Miklóshoz, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatójához, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jelenlegi tagjához köthető csoport érdekében a Bakony–Devecser nevű,
46 493 hektáros, vadgazdálkodásra alkalmas vadászterületből leválasztottak egy 5839 hektáros részt, s azon egy újonnan létrehozott vadászterületet jegyeztek be. A tárgyalt időszakban Tátrai Miklós a Pénzügyminisztérium államtitkára volt. A földtulajdonosi közösség képviselőjének Császy Zsoltot, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság akkori főosztályvezetőjét választották meg, aki ugyancsak nemrég távozott az MNV Zrt. értékesítési jogi igazgatói székéből. A vadászati jogosultságot a Magas-Bakony Vadgazdálkodási, Sport és Környezetvédelmi (Magas-Bakony VSK) Eegyesületnek adták haszonbérbe. Ezzel a Bakonyban a legjobbnak mondott területek átkerültek egy olyan tulajdonosi körhöz, amely több szálon keresztül is kapcsolatba hozható Tátraival.
A Magas-Bakony VSK fegyelmi bizottságának elnöke Kisfaludy Zoltán, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kabinetfőnöke lett, aki később a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkári székét foglalhatta el. A fegyelmi bizottság tagja K. Szabó Imre lett, aki a kecskeméti Megatrend Informatikai Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az állami erdészeteknek e cég ügyviteli szoftverét kell telepíteniük és alkalmazniuk. E beruházásra az MNV Zrt., még Tátrai vezérigazgatóságának idején, 1,5 milliárd forintot szánt.
Információink szerint a Bakonyerdő Zrt. leggazdagabb vadászati területéből kiszakított 6000 hektárról 2006 nyár elején döntöttek. Erről Sirman Ferencnek, az agrártárca államtitkárának is tudomása volt. Úgy tudjuk, hogy egy 2006. július 24-i egyeztetésen igyekeztek rávenni a Bakonyerdő Zrt. akkori igazgatóját arra, hogy írja alá a szóban forgó új vadászterület kialakításáról szóló kezdeményezést. Ez akkor nem történt meg, de szeptember 12-én a zrt. igazgatósága egy tartózkodás mellett rábólintott a tervre. A tartózkodó igazgatósági tag megbízatását a következő tisztújításnál megvonták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.