Bedöntöttük a kvótapiacot

Fel kellett függeszteni a szén-dioxid-kvóták kereskedelmét tegnap a két legnagyobb európai börzén a magyar kibocsátási egységek eladása miatt. Hazánk ugyanis eredetileg egy japán cég felé értékesített mintegy kétmillió tonnányi engedélyt, ám az visszajutott az uniós piacra. Márpedig ezt a típusú kvótát tilos visszajuttatni az európai kereskedőkhöz. A tranzakciót magyar részről egy három hónapja létező cég intézte.

Dékány Lóránt
2010. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag bedöntötte a szén-dioxid-kvóták piacát Magyarország azzal, hogy a múlt héten mintegy kétmillió tonnányi kibocsátási egységet értékesített. Az ügyletből a magyar államnak négymilliárd forint bevétele keletkezett, ugyanakkor tegnap emiatt szünetelt a kvótakereskedelem a két legnagyobb európai börzén, hogy a kereskedők tisztázhassák, mi is történt pontosan. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) az eddigiektől eltérően nem hagyományos kiotói, hanem úgynevezett CER-kvótákat adott el. Ez normális esetben úgy jöhet létre, ha egy fejlett országbeli cég valamelyik fejlődő országban valósít meg egy környezetbarát, a légszennyezést csökkentő beruházást.
*
A hagyományos kiotói egységek bizonyos hányadát ugyanakkor az uniós tagállamok átválthatják CER-kvótákra. Ezzel magasabb áron tudják értékesíteni a károsanyag-kibocsátási engedélyeket: a kiotói egységektől ma nem nagyon lehet nyolc eurónál magasabb árfolyamon megszabadulni, míg a CER-ek esetében jelenleg 11 és 12 euró között mozognak a jegyzésárak. A CER-egységek azonban nem juthatnak vissza az eladást követően az Európai Unió kereskedési rendszerébe.
A hivatalos közlések szerint a magyar kvóták végcélja Japán volt. A KVVM az egységeket a Hungarian Energy Power Kft.-n keresztül értékesítette. A cég ügyvezetője, Spenger József a távirati irodának azt mondta, az engedélyeket egy londoni kereskedőháznak adták tovább, a londoniak pedig az unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan a kvóták egy japán céghez kerültek.
Innen azonban valahogy mégis visszajutottak a francia Bluenext és a norvég Nord Pool kvótatőzsdére, ahol több uniós kereskedő, valamint bank vásárolt is ezekből. (Az egységek sorszámozottak, így követhető a nyomuk.) Így azonban ezekkel már nem tudnak elszámolni, vagyis veszteségük keletkezett a vételen. Az ügy kivizsgálásáig a két börze felfüggesztette az egységek kereskedelmét – amire korábban még sosem volt példa. Kissé különös, hogy a KVVM választása éppen a Hungarian Energy Powerre esett, mivel a társaság túl nagy tapasztalattal nem rendelkezik. A cégnyilvántartás szerint a kft.-t tavaly december 16-án jegyezték be, tehát mindössze három hónapja működik. Ráadásul fő tevékenységként gázkereskedelmet jelöl a jegyzék a cég esetében.
Spenger József szerint felháborító, hogy a kvóták visszakerültek az európai piacra, s a távirati irodának nyilatkozva kijelentette: a magyar cég és londoni partnere betartották a szerződésben foglaltakat, Molnár József, a zöldtárca kabinetfőnöke pedig jelezte, hogy a szabálytalanul eljárt, érintett személyekkel szemben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek.

Ismét politika a gázárban. A korábban jelzettnél köbméterenként körülbelül négy forinttal kisebb lehet a lakossági gáz drágulása április 1-jén egy új jogszabálynak köszönhetően. Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke korábban 16-17 forintra becsülte a következő emelés mértékét, vagyis a módosításnak köszönhetően mintegy 12-13 forintra mérséklődhet ez a szám. Az új gázárképzési képlet szerint ha egy egyetemes szolgáltatónak nyeresége keletkezik a gáztároláson, akkor ezt vissza kell juttatnia fogyasztóknak. Például ha az egyik ellátó olyankor tárol be, amikor épp olcsó a földgáz a világpiacon, de olyankor adja el onnan a fűtőanyagot, amikor ennél magasabb a tarifa, az ebből keletkező profitját nem tarthatja meg. A piacon működő cégek állítása alapján ez a lépés nem kedvez az ellátásbiztonságnak, mivel a társaságoknak ezentúl nem lesz érdeke gázt tárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.