Demszkyék rendeltek, a BKV fizetett

Horriblis áron készült BKV-tanulmányok miatt tesz várhatóan feljelentést a Fidesz – közölte tegnap Papcsák Ferenc, az ellenzéki párt fővárosi képviselője. Ma ismét összeül a BKV gyanús ügyeinek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papcsák, aki a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottság tagja, elmondta, 2007-ben és 2008-ban másfél milliárdot költött a főváros megvalósíthatósági tanulmányokra, ebből félmilliárdot a fővárosi tulajdonú cégeknek kellett állniuk. A fideszes politikus ezek közül három, csaknem 400 millióba került tanulmányt mutatott be tegnap, amelyeket a városvezetés rendelt meg és a BKV fizetett ki. Szerinte a tanulmányok semmitmondóak, aligha lehetett rájuk szükség. A budai fonódó villamosközlekedés megvalósíthatóságával foglalkozónak pedig minden betűje ötezer forintba került, egy oldala több mint 1,1 millióba. A Fidesz a drága tanulmányok – amelyek árából nyolc új autóbuszt vásárolhattak volna – alapjául szolgáló szerződéseket megkéri a főváros vezetésétől, és ismeretükben döntenek a feljelentésről. Papcsák szerint egyre valószínűtlenebb, hogy a BKV korábbi vezetői magányos elkövetőkként készíttettek tanulmányokat: Demszky Gábor a város vezetőjeként felelős azért, ami az önkormányzat cégeinél történik, nem kérdéses az SZDSZ-es főpolgármester felelőssége – vélte a képviselő.
Félrevezető, hogy a Fidesz egy megvalósíthatósági tanulmány oldalankénti, betűnkénti átlagárát számítja ki – reagált közleményben a Főpolgármesteri Hivatal. Szerintük a munkának ennél jóval nagyobb a dokumentációja. A BKV viszont tegnap közölte: polgári peres eljárást indít és büntető feljelentést tesz személyiségi jogok sérelme és jó hírnév megsértése miatt a K-Monitor Iroda ellen. Az iroda képviselője szerintük megsértette a vezérigazgató jó hírnevét.
A Fővárosi Közgyűlés szocialista és liberális képviselőcsoportja egyébként ismét egyfős többségbe kerül a következő testületi ülésen.
A Fővárosi Választási Bizottság ugyanis tegnap kiadta Élő Norbertnek (MSZP) Hagyó Miklós megüresedett mandátumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.