Megfigyelték a BKV-t

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azt állítja, hogy folyamatosan figyelték a BKV bűncselekménygyanús ügyeit, a rendőrség azonban cáfolta, hogy kaptak volna segítséget a szolgálattól. Az NBH szerepvállalása azonban nem új keletű, ugyanis évek óta nemzetbiztonsági védelem alatt áll a közlekedési cég.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cselekmények felderítése a BKV-nál is megtörtént, a szolgálatok alapos munkát végeztek – mondta Vajda Péter NBH-szóvivő a Magyar Hírlapnak. Arra nem adott választ, mikor, kitől származtak a BKV-t érintő információk, mivel a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak kötelességük titokban tartani módszereiket. Vajda államtitokra hivatkozva arra sem felelt, hogy Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott igazgatója állt-e kapcsolatban az NBH-val. Bálint László nemzetbiztonsági szakértő szerint a védelem megszervezése nem képzelhető el anélkül, hogy a szolgálat és a BKV vezetői között ne lenne hivatalos kapcsolat.
Tafferner Éva BRFK-szóvivő közölte, a feljelentést egy svájci állampolgár tette, és azt nem az NBH jelzései nyomán rendelték el. A nemzetbiztonság szerepvállalása azonban nem új fejlemény a BKV-botránysorozatban: 2008-ban azt vizsgálták, hogy került nyilvánosságra a ma már gyanúsítottként kezelt Regőczi Miklós és Horváth Éva levelezése, míg 2009-ben a Budapest Airport jogi igazgatóinak – BKV-t is érintő – ügyében vetődtek fel NBH-s szálak.
Közben Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója közölte: mégsem indít pert utódja ellen. Antal Attila lapunknak adott interjújában azt állította, Aba végkielégítését a fénymásoló-felmérési szerződésen keresztül oldották meg. Az interjú után Aba azt mondta, hazugságnak tartja Antal állításait, és ügyvédhez fordul. Az MTV Híradója tegnap közölte: lopott személyivel alapították azt a vállalkozást, amely a BKV-nál 2007-ben bruttó 19,2 millióért mérte fel a vállalat fénymásoló-állományát. A cég az Optimismo Kft., amelyet a cégbíróság tavaly törölt a nyilvántartásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.