Rendszerhibára hivatkoznak

A BKV igazgatóságának volt SZDSZ-es elnöke szerint nem volt lehetőségük a BKV-nál történt visszaélések feltárására, míg a budapesti közösségi közlekedést felügyelő, szintén szabad demokrata politikus úgy véli, nem bennük, hanem a rendszerben van a hiba – derült ki a BKV ügyeit vizsgáló bizottság tegnapi ülésén.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fuzik nem vall. Az ügyészség nem hallgatja meg Fuzik Zsoltot, a BKV volt informatikai igazgatóját, miután a Fővárosi Főügyészség elbírálta és elutasította az ügyvéd kérelmét. Ismert, lapunk számolt be először arról, hogy Fuzik politikai kéréseket bizonyító kép- és hanganyagokat rögzíthetett egy esetleges vádalku reményében. Az ügyészség keddi tájékoztatása szerint az ügyben a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság Bűnügyi Szolgálata szakszerűen folytatja a nyomozást, így nincs oka annak, hogy az ügyész az eljárást magához vonja.


Negyedszer ült össze tegnap a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság, amely Tótfalusi György volt SZDSZ-es igazgatósági elnök és a szintén szabad demokrata volt közlekedési tanácsnok, Lakos Imre meghallgatásával folytatta munkáját. A meghallgatások előtt Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője javasolta, hogy a testület vegyen igénybe külső könyvvizsgálót és jogász szakértőket a jelentéstervezet elkészítéséhez, és ehhez igényeljen költségkeretet a Fővárosi Közgyűléstől. Az ellenzéki képviselők szerint a hivatali apparátus is el tudja végezni ezeket a feladatokat, ráadásul a külsős szakértők alkalmazásához szükséges közbeszerzések miatt kifutnának az időből is. A bizottság végül úgy döntött, György István, a testület fideszes elnöke által kidolgozott koncepcióterv elveivel egyetért, a szakértők igénybevételét szükség esetén elnöki döntésre bízza, és a pénzügyi ellenőrző bizottság költségkeretéből finanszírozzák a kiadásokat.
Az SZDSZ-es Lakos Imre volt közösségi közlekedési tanácsnok a meghallgatáson elmondta: a nyolc tanácsnoki posztból hat esetében párhuzamos tevékenységet láttak el. Utalt arra a levélre is, amelyet Demszky Gábornak címzett lemondásakor, és amelyben közölte, a tanácsnoki rendszer „nem bizonyult többnek egy tartalom nélküli politikai alkunál”. Lakos elmondta, semmilyen kapcsolatot nem tartott a BKV vezérigazgatóival. – Más kategória, hogy a közgyűlés büféjében szívesen megittam velük egy kávét – tette hozzá. Steiner Pál felvetésére, miszerint Demszky Gábor jóváhagyása nélkül intézkedhettek-e a helyettesei, Lakos úgy reagált, hogy nem ő az illetékes ennek a kérdésnek a megválaszolásában. A fideszes Papcsák Ferenc arról faggatta Lakost, tartott-e fent bármilyen kapcsolatot Mesterházy Ernővel, Demszky főtanácsadójával. – Egyáltalán nem volt szorosnak nevezhető a köztünk lévő munkakapcsolat – mondta Lakos Imre, aki nem tapasztalt kézi vezérlésre utaló jeleket a BKV-nál, ugyanakkor elismerte, adósak abban, hogy nem hoztak elég gyors és hatékony döntéseket a közlekedési céget érintő ügyekben. Ez azonban szerinte inkább a rendszer hibája, mint egyes személyeké. Lakos a meghallgatás után az MTI-nek úgy nyilatkozott, nulla felelőssége van a BKV-ügyekben.
Ezt követően Tótfalusi György volt SZDSZ-es igazgatósági elnök meghallgatásával folytatódott a bizottsági ülés, akit felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítottak meg február 3-án a BRFK nyomozói. A szabadlábon védekező Tótfalusi ellen – a mai napig meg nem erősített sajtóhírek szerint – a BKV két korábbi vezetője, Antal Attila és Balogh Zsolt is terhelő vallomást tett. Tótfalusi szerint a jelenleg is működő rendszerben nem volt lehetőségük a BKV botrányainak megelőzésére. Az SZDSZ-es politikus példaként a BKV-s szerződések jelenlegi 500 milliós értékhatárát említette. – Ez alatt nem került semmilyen, később gyanúsnak talált szerződés az igazgatóság elé – mondta Tótfalusi, aki hangsúlyozta, amiről nem tudtak, azokra nem is állt módjukban rákérdezni, így szerinte felelősséggel sem tartoznak értük. Tótfalusi közölte, nem tud róla, hogy a BKV vezetői körül bárki politikai nyomásra cselekedett volna, és nem volt tudomása arról a belső feljegyzésről sem, amely az első bizonyítéka a Hagyó-féle kézi vezérléses módszernek a BKV-nál.
Az eredeti tervekhez képest várhatóan egy héttel később, március 17-én Hagyó Miklós és Garadnai András volt igazgatósági elnök áll majd az eseti bizottság elé, amelynek március 24-ig kell elkészítenie a végleges jelentését. György István hétfői tájékoztatása szerint Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató-helyettest már sikerült elérnie a testületnek, ám ügyvédje, tekintettel a vádalkukötésre, azt közölte, Balogh Zsolt egyelőre nem kíván a testület elé állni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.