Újabb százmillió a PC-körnek

A főváros XVIII. kerületi önkormányzata és önkormányzati cégei két esztendő alatt százmillió forint értékben kötöttek tanácsadói szerződéseket a Political Capitallal és annak holdudvarába tartozó cégekkel. A szocialista vezetésű kerület például azért is fizetett, hogy megtudja: a kommunikációban az érzelmeknek is van szerepe.

Bodacz Balázs
2010. 03. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, illetve a kerületi vezetés alá tartozó, köztulajdonban álló cégek komoly bizalmat szavaztak a Political Capital (PC-) csoportnak. A PC, a hozzá köthető Capital Research, valamint a – cégjogilag az előzőektől elkülönülő, bizonyos ismérvek alapján azonban a holdudvar részének tűnő – Front Page Media alig több mint két év alatt összesen 100 milliós értékű megbízásokat kapott a XVIII. kerülettől és annak önkormányzati cégeitől.
A Front Page és a PC-kör kapcsolata annak kapcsán világlik ki, hogy a cég nevében az akkori PC-vezető és -tulajdonos Somogyi Zoltán tárgyalt a megrendelőkkel, legalábbis kerületi forrásaink erről számoltak be. Az időzítés tökéletes volt: éppen aznap, amikor a Front Page társasági szerződését aláírták (2008. január 2.), már meg is kapta első megrendeléseit, meg sem kellett várniuk a cégbírósági bejegyzést. A kerületi önkormányzat vagyonkezelője, a Vagyon18. Zrt., továbbá a Városüzemeltetési Kft. különböző kommunikációs feladatokra adott megbízást a Front Page-nek, amely a két kontraktus értelmében havonta hozzávetőleg egymillió forinthoz jutott. Hogy mennyiben sikerült előmozdítania az önkormányzati vállalatok munkáját, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy például az érzelmek és a kommunikáció közötti összefüggések viszonyáról is adott tanácsokat, illetve a cégeknél hónapokon keresztül zajlott személyes kommunikációs felkészítés a médiában való szereplésre. Az e tárgyban tartott fejtágítás bizonyára elengedhetetlenül szükséges volt az önkormányzati cégek számára, olyannyira, hogy egy évvel később, 2009-ben már a szintén köztulajdonban álló vállalat, a Bókay Kert Kft. is igénybe vette a tanácsadásokat. Igaz, már valamivel kevesebbért.
A Political Capital és a Capital Research is részesült a szocialista vezetésű kerület megrendeléseiből Az elvállalt tevékenység a szokásos volt: kutatások, elemzések, felmérések, tanácsadások. Arra vonatkozóan viszont semmilyen adat nem áll lapunk rendelkezésre, hogy a cégek ellátták-e, és ha igen, milyen színvonalon a rájuk bízott feladatokat. Arra vonatkozó értesülés pedig végképp hozzáférhetetlen, hogy a tanácsadások nyomán mennyivel lett hatékonyabb az önkormányzati cégek működése, vagyis a PC-körnek kifizetett pénzek gazdaságosabbá tették-e a városrész működését. A megrendelések ugyanis közbeszerzés nélkül jöttek létre, és – ha ez volt a cél, ha nem – ez azzal társult, hogy a nyilvánosság előtt rejtve maradhattak bizonyos részletek. Olyanynyira, hogy még a kerületi önkormányzat ellenzéki tagjai is hiába kérték-kérik folyamatosan, a kifizetések alapjául szolgáló teljesítési igazolásokba sem a polgármesteri hivatal, sem a közcégek vezetése nem engedett betekintést. Ezért a városrészben per is indult a megrendelők ellen, hogy mutassák be a dokumentumokat; a vita akörül bontakozott ki, hogy a megállapodások közérdekű adatoknak minősülnek-e. A közbeszerzés elkerülésének módja egyébként igen egyszerű volt: a közbeszerzési értékhatár, vagyis nyolcmillió forint plusz áfa alatt tartották a megbízási díjakat. A sok kicsi sokra megy elve alapján viszont így is tetemes, százmilliós nagyságrendű összeg vándorolt a Front Page és a PC-csoport számlájára. Lapunk úgy tudja, a kormánypárti vezetésű kerületben a múlt héten megszületett a politikai döntés, hogy az idén is megkötik a tanácsadói és kommunikációs szerződéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.