Zuschlag: Se jelenem, se jövőm

Zuschlag János szerint Magyarországon se jelene, se jövője nincsen, megbánta tetteit, és azt kérte a március 31-én ítélkező bíróságtól, adjon neki egy esélyt, hogy újrakezdhesse életét. A volt képviselő kifejtette azt is, az ügyészség és a bíróság csak azért fektetett ennyi energiát az eljárásba, mert az MSZP-ben politizált.

Török László
2010. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg nem kérek semmi mást, csak hogy újrakezdhessem az életem, hogy legyen esélyem a túlélésre – ezt Zuschlag János mondta az utolsó szó jogán tegnap a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő volt MSZP-s képviselő számára nyilvánvaló, hogy Magyarországon sem jelene, sem jövője nincsen. A politikus cselekedeteit többszörösen megbánta, és a börtönben volt ideje arra is, hogy alaposan átgondolja, amit tett. A vádlott kifogásolta, hogy egy olyan „világba” küldené őt a szerinte érzelmileg vele szemben elfogult ügyészség, ahol az számít, ki menynyire erős és kinek milyen kapcsolatai vannak, ahol – hasonlóan az előzetesben eltöltött körülményekhez – hat négyzetméteres zárkákban hárman, esetenként hatan élnek, és ahol a visszaeső bűnözők aránya 95 százalék felett van. Zuschlag János ugyanakkor úgy látja, hogy a bíróság sincsen könynyű helyzetben, hiszen a politikai hangulat olyan körülményeket teremtett, amelyben sokan, elsősorban az ellenzék részéről azt várják, hogy kétszeres, háromszoros súlyú ítélet szülessen.
Megjegyezte, ha nem ő volna a főszereplő, ha nem az MSZP lenne az érintett, akkor soha nem lett volna bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény a vád. Öt pontban foglalta össze, miért érzi azt, hogy az ügyészség a ténylegesnél súlyosabb cselekményként igyekezett beállítani csalását. A terhelt szerint nem állja meg a helyét a vád azon véleménye, hogy ő tudatosan követett el bűncselekményeket, a vádhatóság végig azon volt, hogy az ügyben „nagyon piszkos dolgok történtek” az ügyészekkel szemben, és rendőrségi felső vezetők bevonásával akarták akadályozni az eljárás sikerét. Zuschlag hozzátette, az sem igaz, hogy ő találta ki a rendszert, amelyben az MSZP ifjúsági szervezeteinek finanszírozását intézték, azt mondta, hogy kényszerpályán mozgott. A vád abban is téved Zuschlag szerint, hogy diktatórikus vezetési stílusban irányította volna munkatársait.
Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalás miatt súlyos fegyházbüntetést kért Zuschlagra, amely alapján akár 12 és fél évet is rács mögött tölthet a volt szocialista országgyűlési képviselő. Ezzel kapcsolatban a per elsőrendű vádlottja kifejtette: Lados István esetében lényeges enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerő, tényfeltáró vallomást tett, addig ez nála nem így történt. A terhelt közölte azt is, hogy saját vagyonából megtérítette a kárérték hetven százalékát.
A Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőperben az utolsó szó jogán felszólalt vádlottak közül többen felmentésüket kérték, volt, aki képtelenségnek tartotta a vádat, de volt, aki megbánta tettét. Katus Ferenc harmadrendű vádlott felolvasását a tanácsvezető többször is megszakította, mert a volt MSZP-s politikus eltért a tárgytól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.