Császár: Tiszta a lelkiismeretem

Tiszta a lelkiismerete a csepeli kettős gyilkossággal kapcsolatba hozott egykori rendőrkapitánynak. Császár Mihály lapunknak adott interjújában azt mondta, nem érzi magát felelősnek azért, mert nem vette fel az áldozat, Takács József feljelentését. A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás ügyében is nyomoz a tavaly januárban a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt kettős gyilkossággal kapcsolatban, amelynek során megölték Takács József intézményvezetőt, a kerület korábbi szocialista alpolgármesterét és Papp László tanárt. A kettős emberöléssel Kun Tamást, az iskola gondnokát, míg bűnsegédlettel a volt szocialista politikust, Deme Gábort gyanúsítja a hatóság.

Vona Adrienn
2010. 04. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokszobák, zárolt dokumentumok. Csak a BKV botrányaihoz hasonlíthatók az MSZP-s vezetésű csepeli önkormányzat cégénél, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt.-nél működtetett titokszobák – közölte tegnap Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő. Elmondta: Szenteczky János vezérigazgató, aki a szocialisták polgármesterjelöltje, a társaság fideszes felügyelőbizottsági tagjától megtagadta, hogy betekinthessen a kerületi ingatlanfelújítások dokumentumaiba. – A héten ugyan beengedték a bizottsági tagot, akit épphogy le nem vetkőztettek, átvilágítottak. Egy alkalmazott által kezelt számítógépen megnézhetett néhány iratot, de még a jegyzetelést is megtiltották neki – emelte ki Németh Szilárd. Hozzátette: Tóth Mihály szocialista polgármesternek hiába tett fel kérdéseket a csepeli kettős gyilkosság idején hivatalban lévő kerületi rendőrkapitány önkormányzati lakásvásárlásáról, azokra választ nem kapott, mert ezeket a dokumentumokat is titkosították. A Fidesz felszólította a polgármestert, hogy a törvényeknek megfelelően hozza nyilvánosságra a szerződéseket, Németh Szilárd pedig írásbeli kérdést intéz Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkárhoz. Tóth Mihály nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Egyik munkatársa szerint semmi sem titkos, a Fidesz kérdéseire adott választ pedig a kerület tulajdonosi bizottságának postázták. Szenteczky János esti közleményében felháborítónak és minősíthetetlennek nevezte, hogy Németh „hazugságokkal próbál sajtónépszerűségre szert tenni”. A Csevak Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményében utasította vissza Németh állításait. Szerintük minden esetben jogszerűen jártak el, a volt rendőrkapitány lakásügyének dokumentumai a polgármesternél vannak, azok nyilvánosságra hozataláról pedig ő dönthet. (Sz. Zs.)


Önt a csepeli kettős gyilkossággal kapcsolatba hozta a hatóság. Hivatalosan meggyanúsították már bűnpártolással?
– Nem gyanúsítottak meg, de nem is követtem el bűncselekményt. Miért lennék én gyanúsított?
– Akkor mi a magyarázata annak, hogy ügyvédet fogadott?
– Olyan hírek röppentek föl, hogy a nyomozó hatóság hivatalos személy elleni bűnpártolással vádol, pedig tiszta a lelkiismeretem, a gyilkosság után is szabályosan intézkedtem. Tavaly tanúvallomást is tettem az ügyben, és a nyomozás irányításában is részt vettem. Az, hogy a tetteseket a bűncselekmény után pár órával elkapták, nekem is köszönhető.
– Ön a gyilkosság napján találkozott az áldozattal, Takács Józseffel, aki feljelentést kívánt tenni Deme Gábor ellen, de ez nem történt meg. Miért?
– Vallomásomban elmondtam, hogy Takács Józseffel csak 5-10 percet beszélgettem a gyilkosság napján az irodámban. Ekkor Takács egy korábbi feljelentés jegyzőkönyvét kérte el tőlem, és megemlítette, hogy az iskolában nincs minden rendben, fel fogja jelenteni a Demét, mert két-három millió forinttal nem tud elszámolni. Ajánlottam neki, hogy azonnal vegyük fel a feljelentést, de nemet mondott, mert beszélni akart Ferivel (Orosz Ferenc alpolgármesterrel – a szerk.). Megbeszéltük, hogy másnap visszajön, de meghalt…
– Milyen kapcsolatban volt Takáccsal?
– Barátok voltunk. Nagyon szerettem, kártyapartikra is jártunk.
– Korábban is panaszkodott Demére Takács József?
– Igen, először 2008 szeptemberében említette, hogy baj van vele, mert kárt okoz az iskolának, decemberben pedig már tényként közölte, hogy el fogja küldeni.
– Ekkoriban említette önnek Takács József, hogy esetleg Deme Gábor titkos hangfelvételekkel zsarolja a szocialistákat?
– Nem, erről nem tudok semmit.
– Ön állítólag baráti viszonyban volt a gyilkosság gyanúsítottjával, Kun Tamással. Egyes hírek szerint a kórházban is meglátogatta, s az autóját is ön vitte a rendőrség elé.
– Ez hazugság, nem voltam a kórházban. Több száz rendőr tudja bizonyítani a személyes részvételemet a gyilkosság helyszínén. Fogalmam sincs arról, ki vihette Kun autóját a kapitányság épülete elé.
– Felmentése után Csepelen egy önkormányzati bérlakáshoz jutott.
– Igen, de ez magánügy. Ugyanúgy igényeltem lakást, mint minden magyar állampolgár. A kerületben nemcsak Császár Mihály kapott lakást, hanem más is. Ráadásul nem palotába költöztem, hanem egy kis lakásba.
– A Blikk azt írja, hogy ön a gyilkosság helyszínén kiabált Demével, és még a hanganyagot rögzítő diktafon megtalálása előtt a politikus kihallgatását kezdeményezte.
– Igen, az épületben láttam a holttesteket, a lábnyomokat, majd kimentem az iskola bejáratához, és Deme éppen a kerítésnél telefonált. Ekkor szóltam a kollégáknak, hogy hozzák be. Odamentem, és megkérdeztem tőle, hogy mit csináltak Taki bácsival. Ezután jeleztem a parancsnokoknak, hogy ki kéne hallgatni, mert összevissza beszél.
– A gyilkosság után önt állítólag megpróbálta felhívni Kun Tamás.
– Nem beszéltem vele, de lehetséges, hogy hívott, mert a rendőrségi ügyeleten is jelentkezett.
– Mit akarhatott Kun?
– Fogalmam sincs, de gyilkosság történt, és gondolom, megpróbálta előadni az ő verzióját.
– Több politikust nem hallgattak ki a gyilkosság nyomozása során. Miért?
– Nem tudom. Egy dolog biztos, engem kihallgattak, illetve a rendőreimet is. A gyilkosság nyomozása a BRFK életvédelmi osztályára tartozik, őket kéne megkérdezni.
– Mit gondol, követett el hibát, amikor nem beszélte rá Takács Józsefet a halála előtt a feljelentésre?
– Nem, de igazságtalannak tartom, hogy engem akarnak felelőssé tenni két ember haláláért, mikor 27 évig dolgoztam a rendőrség kötelékében… Miért pont engem akarnak rossz színben feltüntetni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.