Feljelentés a főkapitány ellen

Valószínűleg ma dönt az ügyészség arról, hogy indít-e nyomozást Tóth Gábor Budapest rendőrfőkapitánya ellen hűtlen kezelés miatt. A Híradó szerint az ügyészségnek egy névtelen feljelentő levelet küldött, ami szerint indokolatlan volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az egyik polgárőrszövetség között létrejött szerződés. Tóth Gábor szerint lejárató kampány folyik ellene, mert sokaknak jól jönne, ha menesztenék.

Munkatársunktól
2010. 04. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek ismeretlen személyek Tóth Gábor Budapest rendőrfőkapitánya ellen. A névtelen feljelentő a Központi Nyomozó Főügyészséghez juttatta el a feljelentést, ami szerint szakmailag indokolatlan volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az egyik polgárőrszövetség között létrejött szerződés, és a polgárőrök a polgárőrség alapszabálya szerint nem is kaphattak volna pénzt a munkájukért – adta hírül a Magyar Televízió Híradója. A csatorna szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ellenőrzési szolgálata korábban már vizsgálta, de rendben találta a megállapodásokat.
A BRFK kommünikéjében reagált a sajtóban megjelent hírekre és közzétette a megbízási szerződéseit. Eszerint a rendőrség 38 fővel kötött jelenleg is hatályos külső megbízási szerződést, többek között orvosokkal, takarítókkal, ügyvédekkel. Egyetlen esetben viszont nem hosszabbította meg a rendőrség a megállapodást. A Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökével kötött szerződés alapján a rendőrség 2008 nyarától 2009. március közepéig havi nettó 38815 forint megbízási díjat adott havonta. Tavaly március 16. és az év vége közötti időben 83175 forintra emelték az összeget, de a szerződést 2010-re nem hosszabbították meg. A szövetség elnökének feladata a megbízás szerint a polgárőrség és a rendőrség közös akcióinak szervezése, lebonyolítása, a közös tevékenység értékelése, oktatás szervezése, bűnmegelőzési programok előkészítése, szervezése, lebonyolítása volt. A BRFK tájékoztatása szerint kétszeres kifizetés ugyanazon a jogcímen nem történt. Lapunk megkereste az érintett szövetséget, de a nyilatkozatra jogosult elnököt nem értük utol. Tóth Gábor a Híradónak azt állította az üggyel kapcsolatban, hogy nem történt szabálytalanság és a feljelentést az ellene indult lejárató kampány részének tekinti.
A budapesti főkapitány a Népszabadságnak kifejtette: néhány hete már hallott olyan szóbeszédet, hogy bizonyos körökben a lejáratására, eltávolítására törekszenek. Tóth Gábor elismerte, ő is kézhez kapott egy névtelen levelet, miszerint a feljelentő azt a kérdést veti fel, hogy vajon felügyelheti-e a BKV fiktív tanácsadói szerződései és más hasonlóan nagy horderejű gazdasági bűncselekmények nyomozását olyan ember, akivel szemben felvetődhet a gyanú, hogy maga is kötött hasonló szerződéseket. Tóth Gábor a napilapnak úgy reagált: Őszintén remélem, hogy a lejáratási szándék mögött nem politikai akarat húzódik. Hozzátette: sokaknak jól jönne, ha menesztenék.
A Híradó úgy tudja, hogy az ügyészség keddig dönt arról, hogy indít-e nyomozást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.