A baráti kör fontosabb a jogszabályoknál

Még több jel mutat arra, hogy állami, hivatalnoki segítséggel és a jogszabályok megsértésével játszottak át egy kormány közeli magántársaságnak a Bakonyban közel hatezer hektárnyi vadászterületet. Az ügylet szereplői sok minden más mellett a természetvédelmi célokat is figyelmen kívül hagyták.

Dénes Zoltán
2010. 05. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetvédelmi oltalom alatt áll az a terület, aminek a vadászati jogát állami kézből átjátszották egy magántársaságnak a Bakony legértékesebb részén 2006-ban. Az ügylet ráadásul úgy ment végbe, hogy ahhoz az érintett szakhatóságok nem adták meg az elvi hozzájárulást sem. Az agrártárca, az akkori állami vagyont és földeket kezelő szervezet képviselői – mindezt figyelmen kívül hagyva – mégis úgy döntöttek, hogy a szocialista kormányhoz közel álló vadászati társaság kaphatja meg a területet. Korábban megírtuk: Sirman Ferenc, az agrártárca államtitkára is közreműködött abban, hogy a Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből kiszakítsák ezt a közel hatezer hektáros területet. A tegnap lapunk birtokába került újabb három levélből – amelyek az érintett szakhatóságoktól származnak – az is kiderült, hogy az ügylet más okból is kifogásolható.
Egy 2004 márciusában született levélben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága egyértelműen kimondja, hogy az érintett területeken, a természetvédelmi szempontoknak alárendelt, azoknak megfelelő szakmai tartalommal ellátott vadgazdálkodási tevékenységet végeznek. A Bakonyerdő Zrt. értékes részének átjátszása idején, tehát 2006 közepén ugyancsak a nemzeti park közli egyértelműen, hogy az újonnan kialakítandó vadászati terület jelentős részben érinti a természetvédelmi szempontból is fontos Magas-bakonyi tájvédelmi körzetet. Emiatt a nemzeti park igazgatósága a „legszerencsésebb” megoldásnak azt tartotta, „ha a jelenlegi állapotokban – figyelembe véve a vadgazdálkodó személyét is – nem történne változás.” Ezen állásfoglalás ismeretében nem lehet meglepő, hogy az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) veszprémi igazgatósága sem rajongott a vadászati terület feldarabolásának ötletéért. A 2006 augusztusában kiadott állásfoglalásában a szolgálat egyértelműen rögzítette, hogy a mintegy 5800 hektár kiterjedésű új vadászterület kialakításához nem adja meg az elvi szakhatósági hozzájárulást. Indoklásában az ÁESZ természetvédelmi előírásokra hivatkozik, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a leválasztandó rész kialakítása nem felel meg a vadászati törvényben szereplő előírásoknak sem.
Horváth László, aki akkoriban a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója volt, arról számolt be lapunknak, hogy Sirman Ferenc, az agrártárca államtitkára 2006. július 24-én behívatta az irodájába, ahol jelen volt még a tárca vadászatiosztályvezetője is, és arra próbálták rávenni, hogy írja alá az új vadászterület kihasításáról szóló kezdeményezést. S mindezt gyorsan, mert már kint várakozik az ügyvéd, aki azt azonnal vinné magával tovább. Horváth bevallása szerint ekkor nem írta alá a dokumentumot, de engedve az óriási nyomásnak, összehívta a részvénytársaság igazgatósági ülését, amelyen a tagok, Sirman Ferenc az igazgatóság elnökével együtt, egy tartózkodás mellett megszavazták a területmegosztást. Az összefonódások mértékére jellemző, hogy a területre vadászati jogosultságot szerző társaság, a Magas-Bakony VSK Egyesület fegyelmi bizottságának tagja az a K. Szabó Imre lett, aki a Megatrend Informatikai Zrt. tulajdonosa. Az állami erdészeteknek e cég ügyviteli szoftverét kellene feltelepíteniük és alkalmazniuk. E beruházásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még Tátrai Miklós vezérigazgatósága idején 1,5 milliárd forintot szánt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.