Cáfolja lemondását Szilvásy

Nem tervezi lemondását az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója, Szilvásy István. Legalábbis ezt állította tegnapi közleményében. Az erről szóló hírt politikai indíttatásúnak minősítette. Az intézményben rendőrségi vizsgálat is folyik, egyebek között azért, mert a gyanú szerint hamis taj-számok alapján számoltak el beavatkozásokat, s ily módon kezelhettek nemzetközileg ismert bűnözőket is.

Munkatársainktól
2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tervezi lemondását az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatói posztjáról Szilvásy István – ezt az intézményvezető közölte tegnap. Lapunk azonban továbbra is úgy tudja, hogy a főigazgató hozzá közel állók körében már többször is felvetette lehetséges távozását. Mint arról lapunk tegnap beszámolt: a döntés nem lenne meglepő azután, hogy nemrég óriási botrány robbant ki az ÁEK-ban. Többféle – egyebek mellett rendőrségi – vizsgálat is indult, miután a Magyar Nemzet kiderítette, hogy feltehetőleg külföldieket operáltak meg a kórházban, s a beavatkozásokat hamis taj-számok alapján elszámolták a magyar egészségbiztosítónál. A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét is, hogy az intézményben nemzetközileg ismert bűnözőket is kezeltek-e ily módon.
Szilvásy István közleményében az áll továbbá, hogy sem a katonai főigazgató-helyettes, sem a speciális osztály vezetője nem tervezi lemondását. A távozásáról szóló találgatásokat politikai indíttatásúnak nevezte, s azokat a politikai tisztogatás előfutárának tekinti. Közölte továbbá, az „esetenként előforduló negatív, sanda szándékú történéssel kapcsolatban a kórház vezetése határozottan fellépett és fellép”. Az ÁEK-ban keletkező szabálytalanságról a menedzsment azonnal tájékoztatta és tájékoztatja a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH), a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) és szükség szerint a rendőrséget.
Lapunk rendőrségi forrása tegnap viszont megerősítette: az ÁEK főigazgatója és más beosztottja sem tett feljelentést a BRFK-n a fentebbi ügyekben. A BRFK-t a Katonai Biztonsági Hivatal kereste meg, majd feljelentést tett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is mint károsult. A közelmúltban az OEP egyébként arról számolt be, hogy a sajtóból értesült a történtekről, majd ezután jelentette be, hogy megteszi a szükséges lépéseket. A kórház belső vizsgálatát pedig csak a rendőrségi nyomozás elindítása után rendelték el. Ez is azt támaszthatja alá, hogy az intézmény vezetősége először házon belül szerette volna elintézni a kínos ügyet.
Az NBH-t szintén nem kereste meg az ÁEK vezetősége – tudtuk meg hivatali forrásból. Tavaly a szakszolgálatok egyébként újraminősítették a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos hazai objektumokat, s arra jutottak, hogy az ÁEK a Katonai Biztonsági Hivatal felügyelete alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy Szilvásy Istvánnak a KBH felé kellett volna jeleznie a visszaélés gyanúját. A KBH egyelőre nem tájékoztatta lapunkat arról, honnan szereztek tudomást a kórházban elkövetett sorozatos csalásokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.