Ellenőrzik a távozó vezetők vagyonát

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megvizsgálja mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és szakállamtitkárainak, valamint hozzátartozóiknak a vagyongyarapodását. A szervezet álláspontját az ÁSZ főtitkárhelyettese közölte tegnap lapunkkal, pontot téve ezzel az egy hete húzódó história végére.

Jakubász Tamás
2010. 05. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyvári István a hamarosan meginduló eljárások részleteit illetően elmondta, az érintett állami vezetőknek megbízatásuk kezdetekor és annak végén is vagyonnyilatkozatot kell készíteniük. Az ÁSZ ezeket a dokumentumokat veti majd egybe, s ha arra bukkan, hogy valamely kormánytag vagy államtitkár vagyona a tisztségének ideje alatt gyarapodott, akkor felkéri az adóhatóságot, hogy a szóban forgó személy ellen folytasson le vagyonosodási vizsgálatot. Kérdésünkre az APEH-nél közölték, hogy ha az ÁSZ valakivel szemben vagyonvizsgálatot kér, az adóhatóság rögvest megkezdi az eljárást.
A számvevőszéki ellenőrzést csak egyetlen helyen akadályozhatják meg: a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH). Itt őrzik ugyanis a kormányfők, tárcavezetők és államtitkárok vagyonnyilatkozatait. Somogyvári István rámutatott: a számvevőszék eddig egyetlen állami vezető dokumentumát sem kapta meg a MeH-től. Bár iratot nem, ígéretet korábban kaptak a hivataltól arra vonatkozóan, hogy a vagyonnyilatkozatokat elküldik az ÁSZ-nak. A vizsgálatok megindításával a számvevőszék egyébként teljesíti Bajnai Gordon múlt heti kívánságát.
*
A hamarosan távozó miniszterelnök pénteken levélben kérte a szervezetet, hogy mihelyst teheti, kezdje meg a most távozó kabinet tagjainak vagyonellenőrzését. A kormányfő azt is közölte, hogy ő és a miniszterek állnak az eljárás elé, s készek minden ahhoz szükséges iratot, hozzájárulást megadni. A leköszönő vezetőknek ugyanakkor csak annyi a feladatuk, hogy – a jogszabályokat betartva – a tisztségük megszűnését követő harminc napon belül a valóságnak megfelelően készítsék el vagyonnyilatkozatukat, s ezeket a MeH postázza a számvevőszéknek.
Bajnai nyilatkozatát illetően Somogyvári István úgy fogalmazott: a számvevőszéknek komoly fejtörést okozott a helyzet értelmezése. Mint arról korábban beszámoltunk, 2008 márciusában, a Gyurcsány-kormány idején fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely kimondja, hogy az ÁSZ köteles ellenőrizni a kormánytagok vagyongyarapodását, méghozzá rögvest a poszt megszűnése után. Ám a jogszabály azt írta elő, hogy a számvevőszék az APEH vagyonosodási vizsgálatának megfelelő eljárásokat folytasson le. Az ÁSZ viszont nem adóhatóság, adóhiányt nem állapíthat meg, s döntései ellen nem lehet fellebbezni. Ezek alapján a számvevők arra a következtetésre jutottak, hogy a paragrafust képtelenek végrehajtani. Ezt azonnal jelezték is a parlamentnek, amely még 2008 áprilisában – vagyis egy hónappal a jogszabály megszavazása után – országgyűlési határozatban szólította fel a kormányt, hogy az alkalmazhatatlan szabályt vizsgálja felül, s hozzon helyette másikat. Ám ez két év alatt, sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-érában nem történt meg. Annak ellenére sem, hogy időközben a számvevőszék elkészítette a kérdést megfelelően rendező jogszabálytervezetet. Az elképzelést a parlament alkotmányügyi bizottsága februárban meg is tárgyalta, s indítványt nyújtott be a Tisztelt Házhoz. A javaslatról a képviselők az utolsó parlamenti ülésen szavaztak volna, ám a voksolás valamiért elmaradt.
Az események felelevenítése után Somogyvári István úgy fogalmazott: az ÁSZ értelmezése szerint a döntéshozók azt szerették volna, hogy a számvevőszék ellenőrizze mindazon kormánytagok, államtitkárok vagyongyarapodását, akiknek megbízatása 2008 márciusa után szűnt meg. – Az is egyértelmű, hogy az eljárások lefolytatását nemcsak a jogalkotók, hanem a társadalom is elvárja tőlünk – magyarázta a főtitkárhelyettes. Mivel a jogszabályban foglalt módszer megvalósíthatatlan, a számvevőszéknek meg kellett vizsgálnia, miképpen tehetne mégis eleget a törvényhozók és a közvélemény kívánalmának. A megoldás az lett, hogy a vagyonnyilatkozatokat ellenőrzi majd a szervezet, s az APEH-hoz fordul, ha a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormány tagjainál, államtitkárainál, szakállamtitkárainál, esetleg azok hozzátartozóinál vagyongyarapodást észlel. Az ÁSZ most az várja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal haladéktalanul postázza számára a már elkészült dokumentumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.