Körözték, igazgató lett

Egy öt éve körözés alatt álló személyt neveztek ki a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Főtáv Zrt. igazgatójának 2007 decemberében – közölte a Hír TV Célpont című műsora megjegyezve, a megbízás Hagyó Miklós tudtával történt, aki állítólag havi ötvenmillió forintot kért az új vezetőtől. A szövevényes ügynek titkosszolgálati vonatkozásai is lehetnek.

Munkatársunktól
2010. 05. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt egy televíziós stáb (a Tomcat bloggerhez köthető Bombahír TV) interjút készített Joó Tiborral, aki 2007 decemberétől kezdődően a budapesti önkormányzat tulajdonában lévő Főtáv Zrt. munka- és tűzbiztonsági igazgatója volt. A férfival készült beszélgetésből a Hír TV közölt részleteket. Ebben az egyébként nyolc általánost végzett személy elmondja, hogy gyakorlatilag sorozatos csalásokat követően állítólag a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik munkatársának közreműködésével szerezte meg a vezetői posztot. – Én alapból csaló volnék – jelentette ki a feltehetőleg szökésben lévő Joó Tibor, akit már kinevezésekor is évek óta köröztek a magyar hatóságok. Joó 2007 nyarán (tehát még kinevezése előtt) felkerült a rendőrség top százas körözési listájának 42 helyére, csalás miatt kereste a VI. kerületi kapitányság, börtönbüntetése letöltése miatt a Fővárosi Bíróság, elfogatóparancsot pedig a Pesti Központi és a Budaörsi Városi Bíróság is kiadott ellene. Joó éveken keresztül abból élt, hogy hamis munkavédelmi igazolvánnyal építkezéseket látogatott, és kenőpénzeket fogadott el, amelyből havi 200-300 ezer forint bevétele volt.
A férfi elmondta, hogy egy magát a titkosszolgálat alkalmazottjának kiadó ember megkeresésére vállalta el a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását hatmillió forint plusz áfáért, amelyből négymilliót tovább kellett adnia NBH-s kapcsolatának. A feladat elvégzése után a fővárosi cég teljes gazdasági átvilágítására is megbízást kapott Joó Tibor, akit ki is neveztek az egyébként nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég egyik igazgatójává. – Ez pontosan azt jelenti, hogy az összes szerződést és az összes Főtávval kapcsolatos üzleti dokumentációt nekem teljes joggal át kellett, hogy adják – nyilatkozta a férfi, aki nem sokáig volt a vezetői poszton, két hónappal később, 2008 januárjában ugyanis elbocsátották.
Joó Tibor szerint kinevezése után egy meg nem nevezett kávézóban találkozott az azóta már előzetesben lévő Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettessel a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos társaságában. A férfi szerint Hagyó havi ötvenmillió forintot várt tőle készpénzben, míg a vezérigazgatónak további kétmillió járt volna.
A Hír TV riportjából kiderült az is, hogy Kovács Lajos utasítására a Főtáv – példátlanul – saját beruházásban végezte el egy csepeli lakópark bekapcsolását a távhőszolgáltatásba, sőt az önkormányzati cég meg is vásárolta (értéken felül) azt a társaságot, amelynek eredetileg el kellett volna végeznie ezt a munkát.
A Főtáv szerint Joó Tibor nem is volt a cég menedzsmentjének a tagja, amit azonban a birtokunkba jutott belső dokumentumok cáfolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.