Bábolnán is zajlik az elszámoltatás

Szabálytalanul járt el több mint 800 hektár bábolnai föld bérbeadásakor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – mondta ki a Fővárosi Bíróság, a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat keresete nyomán. A vagyonkezelő, a helyi önkormányzat és egyes magáncégek bábolnai üzleteit jelenleg a főügyészség is vizsgálja. A Fidesz a bábolnai földértékesítést is azon tizenkét ügy között szerepelteti, amelyekben elszámoltatás kezdődik.

Dénes Zoltán
2010. 06. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróságon támadta meg tavaly júliusban a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) döntését, amellyel – a megye ajánlatát figyelmen kívül hagyva – húszéves haszonbérletre több száz hektárnyi Bábolna környéki termőföldet adott át az IKR Zrt.-nek. A haszonbérleti szerződéseket most első fokon semmisnek nyilvánította az ügyben eljáró Fővárosi Bíróság, amely ítéletében megállapította: a 2008 októberében lefolytatott haszonbérleti pályázati eljárás nyomán létrejött és az önkormányzat által megtámadott szerződések érvénytelenek. A bíróság a pervesztes alpereseket, vagyis az MNV Zrt.-t és az IKR Zrt.-t egyetemlegesen elmarasztalta, és kötelezte őket a perköltség, illetve az eljárási illeték többmilliós összegének megtérítésére.
Megkeresésünkre a megyei önkormányzat arról számolt be, hogy a per- és illetékköltségek összege meghaladja a hárommillió forintot. További részletekről azonban nem kívántak tájékoztatást adni, mondván: a bíróság még nem foglalta írásba az ítéletet, csak a szóbeli kihirdetés történt meg. Hasonló okokra hivatkozva hárította el lapunk érdeklődését Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője is.
Mint ismert, Völner Pál, a megyei közgyűlés fideszes elnöke tavaly július 20-án közleményben adta hírül, hogy az önkormányzat a bírósághoz fordult a bábolnai földek ügyében. Akkori indoklása szerint azért kérték a szerződés semmisségének kimondását, mert „az eljárás során a vagyonkezelő vagy nem vette figyelembe a törvényes előírásokat, vagy az IKR tévesztette meg a vagyonkezelőt.” A közgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy a megye ajánlotta a legmagasabb bérleti díjat a 800 hektárnál nagyobb földért, ám a vagyonkezelő a második helyezett IKR-t juttatta előnyhöz, mint „helyben lakó” vállalkozást, jóllehet ez a jogcím a megyei önkormányzatot is megilleti.
– Az MNV Zrt. figyelmen kívül hagyta azt is, hogy csak olyan vállalkozás szerezhet előjogot a haszonbérletre, amelynél a bevétel fele mezőgazdasági tevékenységből származik – mutatott rá Völner, hozzátéve: az IKR 2007-ben 93 milliárd forintos árbevételének legnagyobb része nem is gazdálkodásból, hanem kereskedelemből származott, így jogosulatlanul jutott előnyhöz.
A felszámolásba vitt Bábolna Zrt. területével kapcsolatban további visszásságokra is fény derülhet, hiszen több ügy még a bíróságon van, más esetekben pedig az ügyészség vizsgálódik. Ilyen például a Horváth Klára, az MSZP volt országgyűlési képviselője, Bábolna polgármesterével kapcsolatban zajló ügyészségi eljárás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.