Csak „kölcsönvett” tízmilliót

Torkos Matild
2010. 06. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tud elszámolni több mint tízmillió forintnyi, házipénztárban nyilvántartott pénzzel a kőbányai Bihari utca 3–5. szám alatti társasház közös képviselője. A hiányra tavaly ősszel derült fény, miután a számvizsgáló bizottságba beválasztották Horváth Lajosné mérlegképes könyvelőt, aki átvizsgálta a társasház gazdálkodását. Tavaly november 23-án egy rendkívüli közgyűlésen a közös képviselő elismerte a hiányt, és azt az ajánlatot tette, hogy öt év alatt visszafizeti a hiányzó pénzt. Öt lakástulajdonos ezt követően feljelentést tett a közös képviselő ellen a számviteli törvény megsértése miatt. Az ügyészség sikkasztás gyanúja miatt rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A múlt héten pénteken a társasház számvizsgáló bizottsága egyeztető ülést tartott, amire a közös képviselő nem ment el, a pénzügyi ellenőrzés a hiány további növekedését tárta fel, már tízmillió forint hiányzik a kasszából – tájékoztatta lapunkat Horváth Lajosné, aki elmondta azt is, hogy a pénteki ellenőrzéskor kiderült, hogy nem is egy, hanem két házipénztárt működtet a közös képviselő. A korábban ismertté vált 1-es számú házipénztárból hiányzó nyolcmillión felül a 2-es házipénztárból hiányzó kétmillió forinttal sem tud a közös képviselő elszámolni.
A számviteli fegyelem megsértésének gyanúja tavaly ősszel merült fel, amikor kiderült, hogy L. László közös képviselő olyan nagy mennyiségű készpénzt tart nyilván a közös házipénztárban, amit a készpénzes forgalom nem indokol, ráadásul az ellenőrzéskor kiderült, 8,385 millió forint nincs is ott a házipénztárban. A lakók egy része rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, amelyre 2009. november 23-án került sor. A közgyűlésről készült hangfelvétel tanúsága szerint L. László, miközben azt hangoztatta, hogy ő éveken át nem vette fel a közös képviseletért őt megillető járandóságot, meglepő ajánlattal rukkolt elő. Eszerint azt vállalta, hogy a hiányzó több mint nyolcmillió forintot „kölcsön visszafizetése jogcímén” öt év alatt részletfizetéssel kiegyenlíti, sőt azt is elmondta, hogy hajlandó közjegyző előtt egy olyan nyilatkozatot tenni, amelyben elismeri tartozását. Csakhogy a társasház lakói korábban sem szándékoztak kamatmentes kölcsönt adni közös képviselőjüknek, és erre a lakók nagy része ma sem hajlandó. A kár megtérülésének inkább azt a módját választanák, legalábbis a november 23-án felszólaló lakók egy része ahhoz ragaszkodott, hogy a közös képviselő vegyen fel piaci kamatozású hitelt valamelyik kereskedelmi banktól, és egy összegben fizesse vissza a pénzt a társasháznak. Ezen a rendkívüli közgyűlésen nem tudtak az utólagos kölcsönügyletről szavazni a lakók, mert ilyen napirendi pont nem szerepelt a közös képviselő által kiküldött meghívóban.
Január 14-én újabb közgyűlést tartottak a Bihari úti társasház lakói, ahol ismét a közös képviselő leváltása és a neki nyújtott nyolcmilliós kölcsön volt napirenden. Sajátságos módon a határozatra egy héten át lehetett – írásos nyilatkozattal – szavazni egy, a helyiségben elhelyezett urnába. Vélhetőleg kevésnek tarthatta a közös képviselő a zárt urnába leadott szavazatok számát, mert egy héttel meghosszabbította a szavazás idejét, ám urnabontáskor kiderült, hogy még így is eredménytelen lett a szavazás. A lakók többsége nem akart ezúttal sem kölcsönszerződést kötni a közös képviselővel. A második közgyűlés után tovább erőltette a kölcsönszerződés ügyét L. László, és írásbeli szavazást írt ki a kérdésről.
Eközben ismeretlen tettes ellen folyt a nyomozás, házkutatásnak nehezen nevezhető helyszíni vizsgálatot is tartott a kőbányai rendőrség, sajátságos módon előre kiértesítve ennek napjáról a közös képviselőt.
A jövő héten hétfőn ismét közgyűlést tartanak a Bihari úti panelház lakói. A lakók között időközben elterjedt a hír, hogy a rendőrség megszünteti a nyomozást. Ennek volt is alapja, hiszen a feljelentők a nyomozó hatóságtól olyan tájékoztatást kaptak e héten kedden, hogy egy 2010. május 11-re dátumozott nyomozást megszüntető végzés vár aláírásra. A nyomozást elrendelő X. és XVII. kerületi ügyészség elhárította érdeklődésünket az ügyben, mondván, csak a Fővárosi Főügyészség nyilatkozhat a sajtónak.
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a kerületi nyomozó hatóság tájékoztatásával szemben a következő információkat hozta tudomásunkra: „Keddi megkeresésére figyelemmel utánanéztem a X. kerületi rendőrkapitányságon (a X. és XVII. kerületi ügyészségen) a Bihari úti társasház lakói sérelmére jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt indult ügynek. A rendelkezésemre álló iratok alapján megállapítható, hogy az ügyben a nyomozás továbbra is folyamatban van, a nyomozó hatóság még nem hallgatott ki senkit gyanúsítottként. A nyomozás nem lett megszüntetve. Határideje 2010. július 9. napján jár le.”
Általános tapasztalat a lakótelepeken, hogy ha a közös képviselő nem megfelelő hatékonysággal vagy akár gondatlanul bánik a társasház vagyonával, nagyon nehéz megszabadulni tőle. Hiszen még a nyilvánvaló, a közös képviselő által is elismert károkozás esetén sem könnyű őt leváltani, mint azt a Bihari úti lakóház példája is mutatja. A közös képviselő a lakók egy részének körében itt is nagy népszerűségnek örvend, több hozzászóló is méltatta eddig végzett áldozatos munkáját, tevékeny szerepét a ház korszerűsítését eredményező panelprogramban. A milliárdos nagyságrendű projekt révén egyebek mellett hőszigetelő burkolatot kaptak a falak, kicserélték az ablakokat. A beruházást a közös képviselő vezényelte le. Időközben a közös képviselő a fűtésüzemeltetést is átvette a korábbi szolgáltatótól, amelynek díja két év alatt a duplájára emelkedett. Lakásonként a fűtési díjon kívül a korábbi 737 forint helyett havonta 1476 forintot kell fizetni – ahogy egy lakó fogalmazott – azért, hogy a korszerű fűtési rendszert egy gombnyomással bekapcsolja az üzemeltető. A Bihari úti társasháznak nincs szerencséje a közös képviselőkkel. Már a kilencvenes évek elején a kábeltévés szolgáltatás bevezetése idején pénzügyi elszámolási gond merült fel, és a közös képviselő öngyilkos lett, kivetette magát a tizedikről. L. László elődje is hűtlenül bánt a társasház vagyonával, több millióval maradt adós, a ház könyvelője eltűnt a bírósági végrehajtó elől, őrajta pedig nincs mit behajtani.
Most ismét abban reménykednek az ügyészség segítségét kérő Bihari úti lakók, hogy a felügyelete alatt működő bűnüldöző hatóság kellő elszántsággal feltárja végre, hova tűnt el a tízmillió forintjuk a házipénztárakból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.