időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Két év börtönt kapott a korrupt felügyelő

MN-összefoglaló
2010.06.11. 22:00

Jogerősen két év börtönbüntetéssel, 400 ezer forint pénzmellékbüntetéssel, valamint 50 ezer forint vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla tegnap azt a korábbi munkavédelmi felügyelőt, aki kisebb összegek fejében különféle szolgáltatásokat nyújtott az általa ellenőrzött és esetenként megbírságolt cégeknek.

A kecskeméti férfi 2001 márciusától dolgozott munkavédelmi felügyelőként. A vádlott a munkahelyeken ellenőrzést tarthatott, felhívhatta a munkáltató figyelmét a biztonságos munkavégzés követelményeinek teljesítésére, a feltárt hiányosságok megszüntetésére, első fokon határozatot hozhatott, eljárási és szabálysértési bírságot szabhatott ki. Munkáját köztisztviselőként végezte 2007. november 21-ig, akkor az ellene indult fegyelmi eljárás során megszüntette jogviszonyát. A férfi által végzett ellenőrzéseken, hivatali helyzetével visszaélve, több ízben kisebb-nagyobb összegek fejében a cégeknek olyan szolgáltatásokat nyújtott, amelyek a hivatali működésével összeférhetetlenek, és az is előfordult, hogy hamis jegyzőkönyvet állított ki. Így például több építkezésen is munkavédelmi szabálytalanságokat fedezett fel, bírságot szabott ki, majd az ellenőrzés után felajánlotta a megbírságolt cégek vezetőinek, hogy a további szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében munkavédelmi tanácsokat ad. Volt, ahol bírságolás után tízezer forintért munkavédelmi oktatást tartott, máshol építőipari kivitelezési szabályzatot készített húszezer forintért, vagy egy építőipari munkavédelmi szabályokról szóló könyvet adott át húszezer forintért. Végül az egyik vállalkozó – akinek húszezer forintért kockázatértékelést készített – tett bejelentést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél.
A táblabíróság tegnapi döntésével súlyosbította az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztést kiszabó ítéletét. Az indoklásban elhangzott: az ítélőtábla következetes abban, hogy a korrupciós bűncselekményt elkövető hivatalos személyek esetében végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szab ki, mert ez áll arányban az elkövetett bűn súlyával. Egyben a hivatalos személy korrupciós bűncselekmény elkövetésével méltatlanná válik a közügyekben részvételre, ezért egészítette ki a táblabíróság a vádlott büntetését két év közügyektől eltiltással.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.