Sorozatos lebukás a pécsi egyetemen

Nyolc embert, köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) négy dolgozóját vették őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanúja miatt a hét végén. A nyomozók húsz helyen tartottak házkutatást, amelyek során tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. Ez az ügy nincs összefüggésben az ugyancsak a pécsi egyetemen működő felnőttképzési és emberi erőforrás-fejlesztési karon három héttel ezelőtt hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozással.

Bóka Máté Ciprián
2010. 06. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PTE dolgozói közül az informatikai igazgatót, a gazdasági főigazgatót, a gazdasági főigazgató közvetlen tanácsadóját, valamint egy közbeszerzési referenst vettek őrizetbe – a többi gyanúsított nem az egyetem alkalmazottja. Az egyetem rektora, Gábriel Róbert megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, s megjegyezte, az ártatlanság vélelme ugyan mindenkit megillet, de szerinte valószínűsíthetően a szokásosnál súlyosabb ügyről lehet szó, hiszen nem a helyi hatóságok nyomoznak. A vizsgálatban segítik a hatóság munkáját, arról viszont nincs pontos információja, milyen ügyben nyomozhat a rendőrség.
Hozzátette, a gazdasági főigazgatóság önálló szervezet az egyetem berkein belül, az oktatáshoz, a kutatáshoz, a pályázati tevékenység folytatásához szükséges háttérmunkát szolgáltatja, és az egyetem pénzét kezeli, de ennek a felelősséget is viseli. Úgy tudjuk, hogy a főigazgatót és az informatikai vezetőt vasárnap kora hajnalban előbb a gazdasági főigazgatóságra, majd onnan a pécsi rendőrségre vitték, miközben adatokat mentettek le az egyetem számítógépes rendszeréből. Ismeretes, május elején egyetemi források szerint valószínűsíthetően egy volt dolgozó által tett, de névtelen feljelentés után a felnőttképzési és emberi erőforrás fejlesztési karon, valamint a gazdasági főigazgatóságon tartottak házkutatást a pécsi nyomozók, ám az ügy hamarosan átkerült a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe. Gábriel Róbert rendőrségi információkra hivatkozva kijelentette, a mostani őrizetbe vételek nincsenek összefüggésben a felnőttképzési karral kapcsolatos nyomozással. Arra a kérdésre, miszerint a történtek után felvetődött-e a belső ellenőrzés munkájának szigorítása, a rektor úgy felelt: a belső ellenőrzés folyamatosan vizsgálódik, de nem indulhatnak ki abból, hogy törvénytelen cselekmények történnek az intézményen belül.
A PTE zavartalan működése érdekében gondoskodtak a főigazgató helyettesítéséről is.
Bartha László őrnagy, az NNI szóvivője közölte, folyamatban vannak a kihallgatások, az őrizetbe vétel után hetvenkét órájuk van arra, hogy döntsenek az előzetes letartóztatás indítványozásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.