Szeged dacol a bírósággal

Munkatársunktól
2010. 06. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembemegy a Legfelsőbb Bíróság (LB) precedensértékű döntésével is a szegedi Mars teret átépítő, önkormányzati tulajdonú Szegedi Vásár és Piac Kft., és nem teszi nyilvánossá a beruházással kapcsolatos szerződéseket – írta a Szegedkurir.hu. A közüggyé vált folyamatot szegedi civilek 2008-ban azért indították el a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ) segítségével, hogy betekinthessenek a dokumentumokba. – Az LB döntése a beruházás teljes szerződési dokumentációjának megtekintésére és nyilvánosságra hozatalára adott lehetőséget – közölte Bodnár Beáta ügyvéd a TASZ-tól. A civilek jogi képviselője hozzátette: a bíróság határozata után a szerződések egy részét meg is küldték nekik. Ám ezek a dokumentumok nem teljes körű betekintésre adnak lehetőséget, vagyis csak egy része azon szerződéseknek, amelyek alapján egyáltalán elindulhatott a Mars téri beruházás, és mehet a rekonstrukció. Bodnár Éva beszélt arról is, hogy az LB-határozattal szemben, a Szegedi Vásár és Piac Kft. jogi képviselője azt állítja, hogy a dokumentáció megtekintése és nyilvánosságra hozatala csak a kérelmük előtti időszakra vonatkoznak, így csak a 2008-as év előtti szerződéseket láthatják. Álláspontja szerint a fejtegetés azonban hibás és téves, hiszen az LB határozata kizáró okokat nem állapított meg, nem korlátozta a szerződések kiadását.
Bodnár Éva véleményét Szűcs Péter, az LB sajtószóvivője is alátámasztja. – A szegedi Mars téri beruházás dokumentációjával kapcsolatos végzésben nincs korlátozás. Teljes körű nyilvánosságot ír elő a határozat. Ha államtitkot tartalmazna a dokumentáció, a cég vagy a szegedi önkormányzat alkalmazhatna korlátozást, de erről is a bíróságnak kellene rendelkeznie. Az alperesnek a bíróság végzését figyelembe kell vennie – jegyezte meg Szűcs Péter. Ha nem teszi, akkor Bodnár Beáta és ügyfelei kezdeményezhetik a bírósági végrehajtást, és a törvény szerint az elsőfokú városi bíróság bírságot szabhat ki, maximum 500 ezer forint értékben, amelyet addig ismétel meg, amíg az alperes ki nem adja az iratokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.