Halászsors és portugál zöldséges hal

Varga Klára
2010. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algervében – a portugál halászfaluban – csodaszép az élet. Mítoszba, mesébe, filmre kívánkozik. Az is szép, ahogyan hajnalban a halászok, apák, fiúk kihajóznak a tengerre, és az is szép, ahogy addig otthon az asszonyok kacagnak a gisadó (párolt zöldséges hal) főzése közben, tényleg folyton nevetgélnek, ők sem tudják, hogy min. De ha híre megy, hogy a férfiak bajba kerültek a tengeren, beszorult a hajó a csatornatorkolatba vagy léket kapott, a nők otthagynak csapot-papot, rohannak ki a partra, pedig alighanem csak imádsággal tudnak segíteni.
Sokféleképpen el lehet rontani egy konyhás műsort, erre a magyar tévécsatornák a legjobb tanúk, de sokféle útja van annak is, hogy az alkotók érvényt szerezzenek a műfajnak. A Duna tévén látható A világ konyhái című sorozat, némiképp hagyományos, kicsikét poros, narrátoros megoldással, de mégiscsak szimpatikus utat jár: egyszerű, hétköznapi emberek főznek, élnek, szeretnek, dolgoznak vagy szórakoznak benne. A bemutatott étkek a legegyszerűbb tűzhelyen, olyan lábasokban, fazekakban készülnek, amilyenek minden háztartásban vannak. Látjuk a tőkehalat, az apróhalakat, a tintahalat, a kagylókat, hogy honnan, hogyan kerülnek a család asztalára, s közben megtudunk mindent a falu halászairól, kagylókeresőiről.
Algervében kétféle ember él: olyan, akit még gyermekkorában elrémisztett, eltaszított magától a tenger – ilyen donna Amalia és az egyik fiú a családban, aki kocsmárosnak állt –, és olyan, akit megbűvölt, magához láncolt a végtelen hullámbirodalom. Donna Amalia férje és másik fia éppen ilyenek. Halászok, akik napról napra élnek, sok pénzt otthagynak a kocsmában, és látják, hogy megöregedett társaik a partra járnak halat kéregetni reggelente, mert alig van nyugdíjuk. Mégsem tudnak másképp élni. Drámázni viszont a portugál halászcsaládok nem szeretnek, úgy fogadják el a dolgokat, ahogy vannak. Amalia és húgai tőkehalból és zöldségekből halfasírtot sütnek, és elviszik a fodrászhoz, ahol heti szabadnapjukat töltik, csinosodnak, pletykálnak, falatoznak, a férfiak pedig magukra maradva tintahalat sütnek roston.
Az alkotók kiválóan ötvözik az esszéisztikus-ismeretterjesztő vonásokat a gyakorlati igényekkel. Néhány szóban elmondatják a narrátorral a felbukkanó ételek receptjét, hogy némi otthoni főzési tapasztalattal bárki elkészíthesse őket, aki kedvet kap.
(A világ konyhái, Duna TV, június 27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.