Kordon és mangalica

Fehér Béla
2010. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól félek, a „gordon bleu” már kiirthatatlan. Nyelvi tarack vált belőle, vidáman burjánzik, behálózta a falatozók, kisvendéglők környékét. Életképességét bizonyítja, hogy megjelentek a mutánsai, mint például a „gordon blean” és a „gordon blue”, de a múlt héten ezt láttam krétával kiírva egy balatonfüredi vendéglő bejáratánál: „Napi ajánlatunk: kordon bleő”, ami legalább rossz viccnek jó, ráadásul szép példája a magyar nyelv bámulatos rugalmasságának, noha a hülyeség nem rugalmasság kérdése. Ha belegondolunk, e napi ajánlatban nemrég lebontott politikai kordonok emléke is feldereng, s akár egy rejtett üzenet, elárulja a vendéglő kollektívájának politikai hovatartozását. Ha így nézzük, persze. És miért ne nézhetnénk így, ha egyszer mindenki így nézi? E sorok írója ismer olyan zöldségest, akihez baloldali nézetet valló polgártársaink nem teszik be a lábukat, ugyanis az árus az ideológiai árok túlsó partjáról kínálja primőrjeit. Édes anyanyelvünk azonban szerencsére középen áll, s rosszul viseli a „pari”, a „cukor fejtettborsó”, a „tévépaprika”, „foghagyma”, továbbá a „zsengetök” kiírásokat.
Ami pedig a cordon bleu-t illeti – ejtsd: kordon blő –, a nemzetközi gasztronómiában közismert francia fogás. Borjúcombból készül, a hússzeletre zsebet vágnak, ebbe jóféle sonka és markáns ízű sajt kerül, bepanírozzák, vajban kisütik. Hogy miért kék szalag a neve, azt nem sikerült kideríteni, de nyilván köze van ahhoz, hogy Franciaországban néhány évszázad óta kék szalaggal ismerik el a legjobb szakácsokat, feltehetőleg azt is, aki a cordon bleu-t megalkotta.
Nem olyan időket élünk, amikor a magyar dolgozó előszeretettel vásárol borjúhúst, de hát a cordon bleu tipikus vendéglői étel, alig akad háziasszony, aki pepecsel vele. A magyar vendéglátás pedig sok akadályt leküzdött már. Sikerült elhomályosítania a világ gasztronómiájának több állócsillagát, saját képére formálta az olasz, a görög és a keleti konyhát, és persze könnyű kézzel megalkotta a sertéshúsból vagy pulykamellből, akciós sonkával és multitrappistával készült magyar cordon bleu-t. Ehhez képest mit számít, hogy a nevét se tudják helyesen leírni! (És az is fáj, ha az étlapon „borjú bécsit” lát az ember. A bécsi szelet eleve borjú, felesleges odaírni. De még nagyobb baj, ha a sertésből készült rántott húst nevezik bécsi szeletnek!)
A francia szavakkal egyébként is kilátástalan háború zajlik, ami nehezen érthető, hiszen csak helyesen kellene lemásolni. Akkor talán nem lenne többé „croásan” és „baquette” (ez a gyönyörűség nyomtatott szórólapon szerepel, nálam megtekinthető!), és a következő lépésben akár az eredeti recepttel is meg lehetne próbálkozni. Az ugyanis jó.

Egyik patinás húsüzemünk – egyébként kitűnő ízű – mangalicaszalámival jelent meg a piacon. Elegáns címkéjén az első mondat ez: „A Magyar Mangalica az egyetlen őshonos sertésfajtánk.” (Vajon miért a két nagybetű?) Hát, nem az! A szakirodalom négy ősi magyar sertésfajtát ismer, mégpedig a Dunántúlra jellemző bakonyit (siska, bagoner), a hegyi (lengyel) disznót, amely a prágai és a kassai sonkát tette híressé, az Alföldön elterjedt vörös színű, vastag szalonnájú szalontait, valamint a tüskés szőrű erdélyit. Ezek közül a szalontai volt a legértékesebb. A szakemberek az eltelt másfél évszázad alatt sokat találgatták, hogy 1833-ban az Arad megyei Kisjenőn melyik fajtát keresztezték a szerb sumadijával. Elsősorban a szalontai jöhet szóba.
A vérkeveredés eredményezte a kitűnő tulajdonságokkal, elsőrangú szalonnával és kiváló sonkával rendelkező magyar szőke mangalicát, amely a XIX. század közepére teljesen átalakította Magyarország sertéspopulációját. Aztán majdnem kipusztult, de a rendszerváltozás körüli években néhány elszánt tenyésztő révén szerencsére sikerült megmenteni. A magyar mangalica hungaricum, de szó sincs róla, hogy ősi magyar fajta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.