Rókaszag, avagy a pálinka hibái

B E R B E N C E

Varga Klára
2010. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálinkástréningen részt venni eddig is érdemes volt, most azonban, hogy az új kormányzat engedélyezi a házi főzést, hétköznapi pálinkafogyasztóknak kifejezetten ajánlott. A pálinkához értő szakember ugyanis nemcsak a kiváló párlatokkal kapcsolatban tud minket eligazítani, hanem azt is megmutatja, hogyan állapítsuk meg szagról, milyen az az ital, amit jobb, ha a legszívesebb kínálás után sem hörpintünk fel.
A Vinoport magazin tréningjén Petzold Attila vezetésével először csupa finomságot kóstoltunk a Brill pálinkaháztól, köztük a cserszegi fűszeres törkölyt, amely 2007-ben kapott aranyérmet a HunDeszten és a nagy kedvencet: a tölgyfahordóban érlelt 2004-es cabernet franc törkölyt. Ravaszkás, álszerény szomolyai cseresznye-, virgonc bodzabogyó- és birskörtepálinka is került a sorba, meg egy ágyas kajszi, amelyben ott hullámzott egy kiadós barackos-túrós desszert ígérete. Alig ürültek ki utoljára a tulipános poharak – amelyekről megtudtuk, hogy az jobb a kissé eltérő alakú üvegkelyhek közül, amelynek minél gömbölyűbb a hasa és minél keskenyebb fölfelé a szára, mert így jobban szétválnak az orrba jutó illatanyagok –, jött a feketeleves. Nem, nem kávé, hanem bérfőzésből származó igen speciális pálinkaminták. Petzold Attila megkegyelmezett a társaságnak, az első üvegcse tartalmát nem kellett megkóstolni, elég volt szagolni. A tömény körömlakklemosó bűz arra utalt, hogy ebből a pálinkából nem sikerült leválasztani az előpárlatot, így mérgező anyagok maradtak a flaskában. Az elmúlt hónapokban több magyar szeszipari cég acetonszagú pálinkájához volt szerencsém, amelyeket nagy áruházakban vásároltam. Meg is kérdeztem Attilát, van-e olyan állami hivatal Magyarországon, amely kiszűri a hibás pálinkákat – egyelőre nincs. A következő gyanús palackból egy cseppecskét szét kellett dörzsölnünk a bőrünkön, hogy azt a savanykás khm… rókaszagot megérezzük, amely az utópárlatos pálinka jellemzője. Jött aztán az a párlatminta, amelyet penészes, rothadó gyümölcsből készítettek. Vagyis az egeres (mert egérszagú) pálinka. A kénes szeszszagot többen is felismerték gyerekkorukból a nagyszülők házifőzdéinek környékéről.
A tréningnek helyet adó Sempre kávézó vezetője puszta szívélyességből kinyitott nekünk egy elegáns fekete palackot, amely 70 fokos! Villányi törkölyt ígért különféle szőlők keverékéből. Bele se kóstoltunk, szaglás alapján is komplett hibakoktélnak bizonyult. Még szerencse, hogy a végére Tiszaföldvárról érkezett egy szép, ötféle szőlőből készült vörös törköly, 45 fokos, igen rafinált ital, brutális magízzel, és annyi széltében-hosszában kibomló ízélménnyel, hogy abból filmet lehet forgatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.