Megfelezte a termést a GMO

Svájci kutatók kísérletei arra mutatnak, hogy egy génpiszkált búzafajta anyagcseréje a szabad környezetbe kibocsátáskor jelentősen megváltozott. Éppen az az anyarozs fertőzte meg, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, így a terméshozama jelentősen csökkent – közvetítette a hírt a napokban a Magyar Természetvédők Szövetsége. Miközben Európa még ellenáll, tudósok szerint megakadályozhatatlan a génpiszkált vetőmagok elterjedése.

Munkatársunktól
2010. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert vesztett a Monsanto. Betiltotta a genetikailag módosított cukorrépa jövőbeni ültetését tegnap San Franciscóban egy amerikai szövetségi bíró. Az ítélet, amennyiben törvényerőre emelkedik, döntő befolyással lehet a jövőben a növény termesztésére. Jeffrey White megállapította, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium 2009-ben megfelelő hatástanulmányok elvégeztetése nélkül liberalizálta több GM cukorrépafajta termesztését. Az ítélet a környezetvédők és a Monsanto közötti perben született.


A génmódosított szervezetek független hatásvizsgálatára szakosodott német Testbiotech szervezet sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet: svájci kutatók kísérletei arra mutatnak, hogy egy génpiszkált búzafajta, amely üvegházban normálisan növekedett és ellenállóvá vált az anyarozsfertőzéssel szemben, a szabad környezetben teljesen másképp viselkedett. A növény anyagcseréje jelentősen megváltozott, a növényt súlyosan károsította az anyarozs, és a terméshozam jelentősen, csaknem a felére csökkent.
A szakértők szerint a megfigyelt hatások egy, a génmódosított növényeknél felmerülő általános problémára utalnak. A növényi genom szabályozását megzavarhatják a génmódosítás során alkalmazott módszerek, és ha a növényt környezeti stressznek teszik ki, előfordulhat, hogy a genetikai szabályozás kisiklik. A lehetséges negatív hatások között előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben termel a növény mérgező vagy allergiát fokozó anyagokat, könnyebben megtámadhatják bizonyos kártevők, csökkenhet a terméshozam.
A Testbiotech ezért azt szorgalmazza, hogy a génmódosított növényeket vessék alá stressztűrési kísérleteknek is a szabad környezetbe való kibocsátás előtt. A tudósok egy része viszont állítja, hogy a termesztés előtt számos ilyen vizsgálatot végeznek, és ennek ellenére előfordulhat, hogy a rezisztens gyomnövények szaporodnak el a génmódosított vetőmagokból termesztett növények környezetében.
Venetianer Pál biológus akadémikus, az MTA kutatóprofesszora a Népszabadságban kijelentette: a Monsanto, vagyis az elsőként engedélyezett génmódosított fajták tulajdonosa részéről stratégiai hiba volt, hogy elsőként egy gyomirtórezisztens fajtát dobott piacra. Ennek célja ugyanis egyértelműen az volt, hogy növelje annak a szintén Monsanto-tulajdonú gyomirtónak a piacát, ami az említett növényfajták termesztésében használható. Olykor pedig a vegyszerigény éppen azért nő, mert a gyomnövények ellenállóvá válnak a gyomirtóval szemben. A rezisztencia kialakulása törvényszerű, a géntechnológia sem nyújt százszázalékos hatékonyságú és örök életű módszereket. A kérdés tehát nem az, hogy lesz-e nem kívánatos mellékhatás, hanem az, hogy az ilyen hatások a génmódosított vagy a szintén vegyszerezéssel védett hagyományos fajták esetében nagyobbak-e. A tudós egyébként úgy véli: a génkezelt növények ugyanúgy „begyűrűznek” majd Európába is, mint az olajválság, amikor a gazdasági érdekek úgy kívánják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.