Afrika felett járnak a gólyák

Hírösszefoglaló
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrika középső része felett repülnek már azok a gólyák, amelyek augusztusban hagyták el Magyarországot, és indultak el téli szálláshelyeikre. A fiatal madarakat, Ipolyt és Apajt jeladóval szerelték fel itthon a szakemberek, így a műholdak segítségével nyomon követhető az útvonaluk. Korábban a meggyűrűzött állatokról csak annyit állapíthattak meg a szakemberek, hogy honnan indultak és hova érkeztek, hosszú vándorútjuk részletei homályban maradtak. Kiderült, hogy bár a gólyák együtt indultak el, a Földközi-tenger környékén azonban más csapatokhoz csatlakoztak, és külön indultak tovább. A tenger medencéjét a Boszporusznál megkerülték, majd úgy vették Egyiptom felé az irányt. A szakemberek szerint az állatok azért nem szelik át légvonalban a vizet, mert a nagy út alatt nem tudnának táplálkozni.
A GPS-adatok megmutatták, hogy a gólyák kihasználják a felszálló meleg áramlatokat, és kétezer méter magasan, 70-80 kilométeres sebességgel repülnek céljuk felé. Esténként, napnyugta előtt pihenőhelyet keresnek, és ott töltik el az éjszakát. Apaj csapata Csád, Ipolyé Szudán felé közelíti meg Afrika déli területeit, a gólyák téli szálláshelyeiket várhatóan októberben érik el. A fiatal madarak csak két év múlva, ivaréretten térnek majd vissza Európába, párosodni már újra nálunk fognak. Magyarországon 5500 pár gólya fészkel, s évente hétszáz fióka pusztul el a nagyfeszültségű vezetékek közelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.