Antik műtárgyak párizsi vására

Andor Anna
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától látogatható és szeptember 22-ig tart nyitva Párizsban a 25. Biennale des Antiquaires. A maastrichti Tefaf és a baseli Kunstmesse mellett a Biennale des Antiquaires-t tartják a legjelentősebb művészeti vásárnak, ez utóbbi rangját az is emeli, hogy csupán kétévente rendezik meg. A francia fővárosban, a Grand Palais-ban zajló eseményen most először kap helyet egy magyar galéria is, mégpedig mindjárt díszvendégként.
A biennále 25 éves jubileuma alkalmából 25, a rendezők által legjelentősebbnek tartott fiatal európai galériást hívták meg, köztük 23 francia, egy spanyol és egy magyar kereskedőt. Hazánk hírnevét az előkelő vásáron Makláry Kálmán és galériája, a Kálmán Makláry Fine Arts öregbítheti. A 25 galéria arra kapott lehetőséget, hogy mindegyikük 1-1 művet állítson ki a jubileumi eseményen a Grand Palais díszerkélyén kialakított „tremplin pour la Biennale” (ugródeszka a biennáléra) elnevezésű térben. A magyar galériás Reigl Judit 1956-os Robbanás című festményét mutatja be.
Újdonság, hogy a fiatal kereskedők a következő, két év múlva megrendezendő vásáron standot kaphatnak, amely különösen nagy elismerésnek számít, hiszen a világ legjelentősebb galériái között mutatkozhatnak be: az eseményre hagyományosan nyolcvan világszínvonalú műkereskedést, a legjelentősebb ékszerészeket, illetve a tíz legfontosabb modern és kortárs művészeti galériát hívják meg. Jelentőségét az is mutatja, hogy a legutóbbi, 2008-ban megrendezett Biennale des Antiquaires-re több mint száz magánrepülő érkezett a világ legfontosabb műgyűjtőivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.