Átalakítják az OÉT rendszerét

Bákonyi Ádám
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekegyeztetés helyzetéről és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) második félévi munkatervéről tárgyalna a kormány a fórum hétfőre összehívott ülésén – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A munkaadók és a szakszervezetek erre úgy reagáltak: lehet konzultálni az érdekegyeztetés jobbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tételéről, most azonban a költségvetésről, az adókról, a járulékokról akarnak beszélni. – Elsősorban a munkavállalókat érintő témákról kell egyeztetni, és nem élvez privilégiumot az, hogy kinek milyen elképzelése van az OÉT további működéséről – jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke.
Lapunk úgy tudja, a kormány elszánt az OÉT belátható időn belüli átalakítása ügyében, mert miközben több kérdésről – például a korkedvezményről – évek óta nem sikerül dűlőre jutni, a tanács működtetése és az abban részt vevő tizenöt szervezet támogatása horribilis öszszegeket emészt fel. 2005-ben 1,2, 2006-ban és 2007-ben 1,3, 2008-ban közel 1,5, tavaly és idén is 1,7 milliárd forint állami támogatást fordítottak az OÉT működtetésére.
2005-től összesen tehát kilencmilliárd forintba került a tanács munkáját segítő háromoldalú titkárság működtetése, illetve a tagszervezetek képzésének, szakmai programjainak (konferenciák, tanulmányutak szervezése), kiadványainak, külsős szakértők díjazásának állami támogatása.
A Gyurcsány–Bajnai-időszak alatt évről évre emelkedett az OÉT-nak nyújtott állami támogatás öszszege, miközben a Munkaerő-piaci Alap számos fejezetét zárolták, legutoljára 3,2 milliárdot a rehabilitációs részből, veszélybe sodorva ezzel a fogyatékos munkavállalók munkahelyeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.