Az aranynepperek kitartóan próbálkoznak

Napi legmagasabb áron, válogatás nélkül, azonnal vásárolok aranyat, készpénzért. Óra, fog, rúd is érdekel, átveszem a zálogcéduláját is. Vidékre is tudok menni nagyobb mennyiségnél – ilyen és ehhez hasonló ajánlatok százait találni az interneten és a hirdetési újságokban. Az apróhirdetések rendszerint emlékeztetnek arra is, hogy az arany világpiaci ára az utóbbi időben szépen kúszik felfelé, így „jó áron” eladható az ékszer, ez azonban átverés.

Bodacz Péter
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fékevesztett globális aranyláz. A befektetési arany világpiaci drágulásának hátterében a délkelet-ázsiai országokban az utóbbi években megnövekedett kereslet áll – hívja fel a figyelmet az Aranypiac.hu. A cég nemrégiben kiadott piacelemzéséből kiderül, hogy Kína mellett Indiában, Thaiföldön, és újabban Vietnamban is évek óta növekszik a befektetési kedv. Az összefoglaló idézi az Arany Világtanács legfrissebb ágazati statisztikáját, amely szerint a második negyedévben Nagy-Kína – azaz Kína, Hongkong és Tajvan – aranykereslete elérte a 120 tonnát. Kína így is lemarad India mögött, amely a második negyedévben 164,5 tonna aranyat fogyasztott. Az aranynak állami szintű felvásárlói is vannak. A válságba került országok hitelezése miatt 403,3 tonna aranyat értékesítő Nemzetközi Valutaalap (IMF) kuncsaftjai között található India, Mauritius és Srí Lanka, ezek összesen 212 tonna aranyat vettek. Potenciális érdeklődő Oroszország is, amely júliusban 16,2 tonnával 726,02 tonnára növelte aranykészletét. Emellett Görögországnak is komoly aranytartalékai vannak: a csőd szélére lavírozott állam magánbefektetői és jegybankja nyáron okozott aranyhiányt Európában. A görög tartalék ma meghaladja a száz tonnát. Összehasonlításként: a Magyar Nemzeti Bank aranytartaléka még a három tonnát sem éri el.


Míg a világgazdasági szempontból élre törő Kínában a kapitalista-kommunista kormány ösztönzi a lakosságot arra, hogy minél több pénzt fektessen aranyba, addig hazánkban hirdetések tömege csábítja a családi ékszer elherdálására a válságban elszegényedett lakosságot. A jelenség egyre kiterjedtebb, a hirdetések az arany magas és egyre emelkedő világpiaci árával próbálják csábítani a kuncsaftokat, miközben a felvásárlókról, valamint a nemesfém további sorsáról vajmi kevés információ ismert. Az mindenesetre leszögezhető: komoly különbség van arany és arany között, a kínai kormány ösztönzése ugyanis a befektetési aranyra vonatkozik (ez tömbökben áll), míg hazánkban a lakosságnál ékszerként meglévő vagyontárgyak értékét nagyban meghatározza az esztétikai megmunkálás. Ez utóbbi befektetési szempontból értékelhetetlen.
A családi arany eladás utáni sorsát illetően lapunk sem jutott messzire, számos tényező azonban arra utal, hogy a házaló felvásárlók és apróhirdetésekben ajánlkozó seftesek a lakosság egyre nehezebb anyagi helyzetére, megélhetési zavaraira játszanak. Így látja a befektetési arany kereskedelmével foglalkozó Aranypiac.hu vezető kereskedője, Gregus Zsolt is. Mint lapunknak kifejtette, az ajánlatokban szereplő, az arany napi világpiaci árához viszonyított felvásárlási szint nehezen ellenőrizhető, hiszen a lakosságnál lévő ékszerek, műtárgyak karátnagyságtól függően nem tiszták, míg az aktuális világpiaci ár a befektetési – azaz a 99 százalékos tisztaságot meghaladó – nemesfémre, aranyrudakra, aranyérmékre értendő. Azaz csak a hirdetésekben létezik napi törtaranyárfolyam, amelyet a felvásárlók persze szabadon képezhetnek. A törtarany árában továbbá – folytatja a szakember – nem foglaltatik benne az ékszerként igen számottevő mestermunka sem, az ilyen műtárgyak törtaranyként való felvásárlásakor tehát csak az arany mint nyersanyag a laikus eladók által rendszerint túlbecsült aránya számít.
Az eladott ékszer a továbbiakban kalandos utat járhat be: ha az a divatnak megfelel, és fémjel is van benne, úgy könnyen visszakerülhet a kereskedelembe, de a korlátlan felvásárlás mögött akár nagy tételű törtarany-kereskedelmet bonyolító láncolat is meghúzódhat, amelynek végén aranyrudakat – azaz befektetési aranyat – előállító kohó van. Ez utóbbi esetben azonban csak a nagy tételű adás-vétel esetén valószínűsíthető komoly haszon, a tiszta arany kinyerése drága mulatságnak számít. Ezt a feladatot hazánkban profeszszionális szinten csak az Állami Pénzverde utóda, a Metal-Art Zrt. tudja elvégezni. Lapunk érdeklődött az ilyen megrendeléseket illetően, ám nyilatkozattételre jogosult vezetőt nem értünk el.
Arra vonatkozóan semmilyen adat, de még találgatás sincs, hogy a törtarany mekkora mértékben és miként hagyja el hazánkat, hogy aztán egy balkáni, esetleg a közel- vagy távol-keleti kohóban nyerjen új formát. – Számos jogszabály érinti az aranykereskedelmet, ám a házalós felvásárlást lényegében semmi nem tiltja, pontosabban nem szabályozza – közölte érdeklődésünkre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozó rendelkezik a szükséges nemesfém- és ékszer-kereskedelmi jogosultsággal, ott és akkor tesz vagy fogad ajánlatot, ahol és amikor csak akar, nem szükséges, hogy legyen üzlete. Vélhetően ugyanakkor a házaló ügynökök nem lobogtatják a jogosítványokat, így könnyen megeshet, hogy feketekereskedelembe keveredik a gyanútlan eladó. Bár ilyen üzletelésre igen nagy a lehetőség, a VPOP tájékoztatása szerint nincsenek erre vonatkozó adataik, és tetten érésekről sem számoltak be. Magyarán a nepperek különösebb aggodalom és óvatosság nélkül folytathatják a felvásárlást. A vámhatóság arról is tájékoztatott, hogy csak az Európai Unión kívüli, harmadik országba tartó arany ékszer, illetve aranytömb ellenőrzését végzik. Ehhez ugyancsak nélkülözhetetlen a tevékenységi engedély, valamint a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság engedélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.