Carter észak-koreai szabadító akciója

Egy Észak-Koreában bebörtönzött amerikai férfi szabadon bocsátását igyekszik kieszközölni Jimmy Carter volt amerikai elnök, aki tegnap érkezett a kommunista országba. Aijalon Mahli Gomes angoltanárt azért ítélték nyolc év börtönbüntetésre, mert Kínából engedély nélkül lépte át az észak-koreai határt.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt Észak-Koreába indult, Aijalon Mahli Gomes két éven át angolt tanított a dél-koreai fővárosban. A Bostonból származó, harmincegy éves hívő keresztény férfi békeküldetésnek tekintette észak-koreai útját, amelyre egy levelet vitt magával; ebben állítólag felszólította Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt, hogy bánja meg bűneit és mondjon le. Gomest januárban fogták el, áprilisban nyolc évi szabadságvesztésre ítélték, elkeseredésében állítólag öngyilkosságot kísérelt meg cellájában.
Jimmy Cartert és feleségét a phenjani repülőtéren Kim Kie Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes fogadta tegnap. Amerikai bejelentés szerint Észak-Korea hajlandó szabadon engedni Gomest, ha a volt elnök személyesen megy el érte. A 85 éves politikus humanitárius miszsziója szigorúan magánjellegű, Washington hivatalosan semmilyen formában nem vesz részt az utazás előkészítésében. Az utóbbi időben feszültté vált Észak-Korea és az Egyesült Államok kapcsolata, miután márciusban egy dél-koreai hadihajót – egy nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint – észak-koreai torpedó süllyesztett el.
A Nyugatot bíráló észak-koreai propagandaháború az interneten folytatódik, hiszen a kommunista rezsim Uriminzokkiri, azaz Mi magunk, a nemzet néven hozott létre profilt a Facebook közösségi oldalon. Üzenőfalán több olyan üzenet jelent meg, amelyben Dél-Koreát és az Egyesült Államokat kritizáló oldalakra mutató linkeket helyeztek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.