Csökken az EU támogatottsága Európában

Hírösszefoglaló
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió lakosságának kevesebb mint fele, 49 százaléka értékeli úgy, hogy hazája európai uniós tagsága jó dolog – derül ki egy tavasszal végzett átfogó közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit tegnap tették közzé Brüszszelben. A megkérdezettek 18 százaléka rossz dolognak minősítette a tagságot, 29 százaléka pedig a se nem jó, se nem rossz kategóriára voksolt. Az EU-tagság átlagos támogatottsága tavaly őszhöz képest 4 százalékkal csökkent. Az adatokból kiderül, hogy Magyarország azon három tagország közé tartozik, ahol az előző felméréshez képest nőtt az EU-tagságot hasznosnak látók aránya (34-ről 38 százalékra). Magyarországon tartanak emellett a legkevesebben (mindössze 4 százaléknyian) attól, hogy a tagság árt az ország kulturális, nemzeti identitásának. A magyarok az EU-t leginkább a szabad külföldi utazási, tanulási és munkalehetőség megteremtőjének tekintik – írta az MTI. A közvélemény-kutatás szerint 2010 májusában az uniós intézményekbe vetett bizalom magasabb maradt a nemzeti kormányok vagy parlamentek irántinál.
Lépésről lépésre fog haladni a Balkán országai és Törökország közeledése az Európai Unióhoz – közölte eközben Steven Vanackere, a soros EU-elnök, Belgium külügyminisztere Athénban. A görög miniszterelnökkel és külügyminiszter-helyettessel tartott megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Vanackere emlékeztetett arra, hogy a belga elnökség prioritásai közé tartozik a bővítés folytatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.