Egy pálya, két karrier

Csak Palotai Károly büszkélkedhet azzal a nemzetközi labdarúgó-társadalomban, hogy játékosként és játékvezetőként is a csúcsra, vagy legalábbis annak a közelébe ért.

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes források szerint Priskin Károly néven született 1935. szeptember 11-én Békéscsabán, amit ő maga pontosít a beszélgetésünkkor: „Édesapámat valóban Priskinnek hívták, akárcsak édesanyám, szlovák, vagy ahogy akkoriban mondták, tót anyanyelvű volt. Állami tisztségviselőként, tűzoltóparancsnokként kötelező volt magyarosítania a nevét, így lett Palotai. Szüleink otthon többnyire szlovákul beszéltek egymással, a mai napig én is értem a nyelvet, ám jómagam már magyar közegben nevelkedtem. Öten voltunk testvérek, négyen fiúk, mindannyian fociztunk, amiért a szüleink nem különösebben lelkesedtek. Édesapám például először csak 1961-ben látott játszani, amikor a B válogatottal Békéscsabán jártunk, s legyőztük az NDK-t.” Bátyja, az idén júniusban elhunyt Palotai János szintén neves játékos volt, kapusként a válogatottban is bemutatkozott. – Többen állították, hogy négyünk közül Mihály volt a legtehetségesebb, ám az ő karrierjét kerékbe törte a második világháború – árulja el. Az iskolai bajnokságból számára az volt a legemlékezetesebb eset, amikor balszélsőként találkozott a nagyszénási jobbhátvéddel, Magna Sándorral, aki Mátrai Sándor néven az ötvenes-hatvanas években a Ferencváros és a válogatott meghatározó játékosa volt.

Tizenhét évesen már a Békéscsaba felnőttcsapatában szerepelt, s bár a Csaba nem jutott fel, „csak” második lett az NB II-ben, 1953-től, 18 évesen ő már az NB I-ben játszott. – Először ekkor kísérte szerencse a pályafutásomat. Korábbi mesterem, Jeny Rudolf ekkor Győrben volt edző, ott védett már János bátyám is, s noha nagyon nehéz volt bekerülni a csapatba, olyan kiváló vetélytársaim voltak, mint Fehérvári és Józsa, mindez megkönnyítette az előremenetelemet. Az átigazolásom még az országgyűlésben is téma volt, a békéscsabai képviselő kifogásolta a távozásomat. Ám az akkori viszonyokat jobban jellemzi, hogy a szerződés fejében egy meleg télikabátot kaptam, aminek természetesen nagyon örültem – meséli tovább az életét. Amely ezután sem szűkölködött regényes fordulatokban.

1956-ban ő is elhagyta az országot. – Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy külföldre menjek. Ám Győrben azokban a hetekben mindenki erről beszélt. Bárkivel találkozott az ember, az volt az első kérdés: Te nem mégy? Fiatal és független voltam, a haverok rádumáltak, próbáljunk szerencsét. Emlékszem, az indulás előtti estén mondtam a bátyámnak, hogy majd beadom a lakáskulcsomat. Másnap amikor újra kopogtattam, már ők is útra készen álltak, a feleségével és a kisgyerekével. A pályáról már korábbról ismertünk csornai játékosokat, akik határőrök voltak, ők mondták, merre induljunk. Nem tagadom, így is féltünk, de szerencsésen átjutottunk. Ausztriában, a gyűjtőtáborban mindenkit megkérdeztek, merre szeretne továbbmenni. Mi focizni akartunk, ezért Amerika szóba sem jöhetett. Németországot választottuk. Először a Svájchoz közeli határvidéken laktunk, ahol a bátyám véletlenül bukkant az újságban a hírre, hogy az MTK Freiburgban játszik. A falu plébánosát kértük meg, hogy vigyen el bennünket. S noha a meccsről lemaradtunk, a csapatot még ott találtuk, örömteli volt a találkozás Hidegkutival, Börzseivel és a többiekkel. Természetesen kitudódott, hogy mi is labdarúgók vagyunk, lejárhattunk edzésre, s hamarosan szerződést is kínáltak nekünk. Nem hittünk a szemünknek, egy hónapra nyolcszáz márkát kaptunk, ami óriási összeg volt ahhoz képest, amit otthon kerestünk.
Palotai Károly mégsem a Freiburg labdarúgójaként futott be karriert. Csakúgy, mint Puskást, Kocsist, Czibort és az összes „disszidenst”, a FIFA őt és bátyját is eltiltotta. Ezalatt a Freiburg kiesett a másodosztályba, majd a következő idényben nem jutott vissza. A profiléthez az is hozzátartozott, hogy ekkor viszont csökkent a fizetés. – Nem csak ezért, pontosabban elsősorban nem ezért tértünk haza. Huszonegy évesen eleinte jó kalandnak tűnt, hogy kiszöktünk. Én már 1956 karácsonyán kellemetlenül éreztem magam, amikor álltam egy német templomban, s feltettem magamnak a kérdést: mit keresek én itt? 1958-ban amnesztiát hirdettek odahaza, a Győr hívott bennünket vissza, s a szüleinket is megrázta a távozásunk. Ezért úgy döntöttünk, hogy hazajövünk. – A szerződés felrúgása újabb egy év eltiltást eredményezett, Palotai Károly csak 1959-ben játszhatott újra az ETO-ban. A freiburgi kitérő tehát három évet elvett a pályafutásából, ám ő maga ezt sem tekinti egyértelműen veszteségnek: – A németek már akkor hajtósabb, keményebb focit játszottak, mint mi, ezt a tapasztalatot később idehaza tudtam hasznosítani. Ha pedig itthon nincs az újabb kényszerszünet, valószínűleg sohasem lettem volna bíró. Abban az évben tanultam, vizsgáztam le, s alacsonyabb szinten már meccset is vezettem.

Előbb azonban egy évtizeden át jobbfedezetként irányította a Győrt és az olimpiai válogatottat. Az ETO egészen a BEK elődöntőjéig jutott, az olimpiai válogatott pedig Tokióban aranyérmet szerzett, Palotai mindkét gárdában vezéregyéniség, csapatkapitány volt. – A BEK-menetelésünket a szerencsének is köszönhettük. Az 1963-as csonka bajnokságot úgy nyertük meg, hogy a Fradinak az utolsó három fordulóban elég lett volna egyetlen pontot szereznie, de a Szegedtől, a Dózsától és a Dorogtól is kikapott. Hidegkuti Nándor volt az edzőnk, kiváló csapatunk volt, nagyszerű meccseket játszottunk a BEK-ben, de elismerem, a Benfica jobb volt nálunk. Talán a tokiói olimpia a legszebb emlékem. Nehéz elmondani, milyen felemelő érzés, amikor az ember áll a kezdőkörben, s hallgatja a Himnuszt. (Palotai Károly jó kedélyű ember, de amikor erről mesél, néhány másodpercre elhallgat; könny szalad a szemébe.) A döntőn sérülés miatt nem játszhattam, az akkori szabályok szerint így érmet sem kaptam, annál nagyobb örömöt okozott, amikor utólag, magyar közönség előtt akasztották a nyakamba az aranyérmet.

Palotai Károly nem kesereg azon, hogy a nagy válogatottban egyszer sem kapott lehetőséget. Azt is inkább a sors kegyének tartja, hogy a tervezettnél hamarabb, harminckét évesen abba kellett hagyni a focit: – Sérülésből felépülve játékra jelentkeztem, ám az akkori edzőnk, Szusza Ferenc még a keretbe sem jelölt. Amit elfogadtam volna, ha előtte közli velem, úgy látja, még nem nyertem vissza a formámat. Ám azt gondoltam, ha ezt csapatkapitányként szó nélkül meg lehet velem tenni, akkor nincs többet keresnivalóm a pályám. Tisztelem Szuszát, nem tartottam vele haragot, de ezt az eljárást nem tudtam elfogadni. Ám talán ennek köszönhetem, hogy játékvezetőként is sikereket értem el. Ha még futballozom két-három évet, bíróként ezt a lemaradást valószínűleg sohasem tudom behozni. – S hogy miért lett egyáltalán játékvezető? – Nem akartam elszakadni a labdarúgástól. Családos emberként nem akartam edző lenni, mert az örökös költözködéssel járt volna. Azt hiszem, jól döntöttem.

Miként bíróként szinte kivétel nélkül mindig. Palotai Károlyban azért sincs tüske, mert vb-döntőt nem vezethetett, noha például 1978-ban közmegelégedésre dirigálta az Argentína–Brazília meccset a legjobb nyolc között. A játékvezetéssel 1983-ban hagyott fel, utána azonban még bő két évtizeden át járta a világ pályáit ellenőrként, s sportvezetőként aktív szerepet vállalt a magyar futballban. Amelytől máig nem szakadt el. Rendszeresen ott van az ETO mérkőzésein, szabadideje javát pedig az egykori játékostársakkal tölti. Egyedül a mai magyar labdarúgással nincs kibékülve.

Pedig olykor egyszerűnek tűnik a kilábalás. Többek között Palotai Károlyt kellene példaként állítani a fiatalok elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.