Eladó frekvencia kérdőjelekkel

Még az idén kiírhatja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a 450 és 900 megahertzes frekvenciasáv hasznosítását célzó tendert. A jelenlegi piaci szolgáltatóknak és a kormányzatnak egyaránt a legújabb technológiák terjesztése a célja, ám a hangsúlyok több ponton is eltérnek.

Bodacz Péter
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányváltás után néhány hónappal új szelek fújnak az infokommunikáció – ezen belül a frekvenciagazdálkodás – területén is: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrégiben megkezdte a felszabaduló, 450 és 900 megahertzes (MHz) frekvenciák hasznosításának kidolgozását. Az augusztus elején létrejött új hatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese, Mátrai Gábor a témában tartott múlt heti meghallgatás bevezetőjében úgy fogalmazott: hazánk gazdálkodása szempontjából kiemelten fontos kérdés a meglévő frekvenciák hatékony felhasználása. Mivel azonban a területtel kapcsolatos több kérdés meghaladja az NMHH hatáskörét, így a kiosztásról, valamint a frekvenciadíjak mértékéről az NFM-nek kell döntenie, a hatóság csak az előkészítési és végrehajtási fázisban jut szerephez. Mátrai közlése szerint – mint arról a Hwsw.hu beszámolt – a 450 MHz-es és a 900 MHz-es sáv szabad blokkjainak értékesítése a mobil szélessávú szolgáltatás fejlesztését kell, hogy szolgálja, akár új, akár a régi szolgáltatók járnak sikerrel a majdani tenderen.
A két frekvencia azért különösen fontos, mert a rádióhullámok terjedési karakterisztikájából adódóan kisebb költségek mellett lehet ezekkel lefedni nagyobb területeket mobil adatátviteli szolgáltatásokkal, vagyis a bővítés elsősorban azoknak a vidéki területeknek a felzárkózását segítené, ahová a három hazai mobilszolgáltató jelenleg gazdaságossági okokból nem telepített 3G-s szolgáltatást. Az NMHH elképzelései szerint a szabad 450 MHz-es frekvenciaszeleteket egy blokkban, idén értékesítik, a 900 MHz-es tartományban pedig különböző szolgáltatók más-más frekvenciacsomagokat igényelhetnek, vagyis más európai országokhoz hasonlóan hazánkban is aszimmetrikus sávkijelölést alkalmazhatnak majd. A 900 MHz-es frekvenciapályázatot a tervek szerint a 450 MHz-es tenderhez hasonlóan még idén kiírják, ám látványos küzdelem a technológiai lehetőségek miatt csak az előbbinél várható.
A jelenlegi három mobilszolgáltató üdvözli az újabb technológiák terjesztését elősegítő kormányzati célokat, ám – mint azt lapunk megkeresésére közölték – bizonyos területeken más elképzeléseik vannak. A Magyar Telekom álláspontja szerint a 900 MHz-es frekvenciablokkok kiosztásánál az államnak a mobil szélessáv elterjedésére, a mobilhálózatok magas szintű minőségének a fenntartására és a növekvő ügyféligények hatékonyabb kiszolgálására célszerű a hangsúlyt fektetnie. Ezek a célok legalább három MHz-es sávbővítéssel, a jelenlegi mobilszolgáltatók frekvenciaigényeinek figyelembevételével érhetők el, a negyedik mobilszolgáltató megjelenése ezért – szerintük – indokolatlan. A Magyar Telekom PR-igazgatósága kérdésünkre kifejtette: szemben a kormányzati elképzelésekkel, a szimmetrikus frekvenciablokk-kiosztás volna a szükséges fejlesztések szempontjából a leghatékonyabb. – A Magyar Telekom abban érdekelt, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozzon a világ legfejlettebb országaihoz, ahol már most a legmodernebb, negyedik generációs mobiltechnológiát (LTE) alkalmazzák. Ennek feltétele az ehhez szükséges frekvenciablokkok hatékony ütemezése és kiosztása – áll a társaság válaszában.
– Várakozással tekintünk a 900 Mhz-s frekvenciasáv szabad blokkjainak eladása elé. Ahhoz azonban, hogy értékelésünk reális legyen, pontosan meg kell ismernünk azt, hogy hogyan osztják fel a frekvenciasávot, hogyan értékesítik azt, és kik jelentkezhetnek érte – reagálta lapunknak a Telenor. A korábban Pannon néven működő társaság szerint egy nyílt árverés lenne a legmegfelelőbb, amelyre a jelenlegi és a potenciális új operátorok egyaránt jelentkezhetnének. A Telenor kiemelte: az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú a mobilinternet-lefedettség javítása, így a pályázati kiírásnak is ezt kell szem előtt tartania. A Vodafone – hasonlóan a versenytársakhoz – kiemelten fontosnak tartja a 900 MHz-es sáv hasznosítását, ám a majdani felosztással kapcsolatos várakozásokról és igényekről nem nyilatkoztak. Az egész piacot érintő várható változások kapcsán inkább a szintén minisztériumi hatáskörbe tartozó frekvenciadíj-rendszer mielőbbi felülvizsgálatát tartják lényegesnek, mondván, az európai átlagot jóval meghaladó mértékű hazai spektrumhasználati díjak az ország versenyképessége szempontjából optimális helyzetet jelentenek-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.