Elhárítja a felelősséget a hévízi MSZP

Az MSZP állításával ellentétben nem a politika, hanem a szocialista párt áldozatává vált a hévízi gyógyfürdő, amely a közelmúltban másfél milliárd forintos támogatástól esett el – reagált a zalai város Fidesz-csoportja a szocialisták korábbi állításaira, miszerint a Fidesz „pártpolitikai átalakításai” nyomán maradt le a város a nagy ívű fejlesztésről.

Velkei Tamás
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi Fidesz emlékeztetett, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok regnálása alatt a párt több alkalommal is kifejezte nemtetszését, amiért a hévízi kórház igazgatói posztjából „politikai állást kreáltak”. – A kinevezés során nem számítottak a szakmai szempontok és a másfél milliárd forintos uniós támogatás elvesztése – mondta Papp Gábor (Fidesz), utóbbi szerinte így egyértelműen a kórház és a város vezetésének a felelőssége. Amint arról lapunk beszámolt, a hévízi fürdőt tizenkét éven át közmegelégedésre vezető Vancsura Miklóst 2007-ben távolította el posztjáról Molnár Lajos volt SZDSZ-es egészségügyi miniszter, s helyére Hegedűs Lajost helyezte, aki az első Orbán-kormány gazdasági minisztériumában volt főosztályvezető. Molnár a stratégiai vezető posztjára sógornőjét, Nagy Rózát nevezte ki, aki Hegedűs korábbi minisztériumi felettese volt.
A kormánypárt hévízi csoportja leszögezte: az MSZP politikusai elfeledkeztek arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még tavasszal, a szocialista kormányzat idején jelezte, hogy felül kell vizsgálni a projekt üzleti terveit. Az önkormányzat képviselő-testületi ülésein több esetben is kérdezték a gyógyfürdő és a város vezetését, hogy tudják-e tartani a pályázati határidőket és előírásokat, amire minden esetben igenlő választ kaptak.
Papp Gábor biztos abban, hogy az új Széchenyi-tervben lesz lehetőség arra, hogy a hévízi gyógyfürdő is újra pályázhasson, de ehhez olyan vezetők kellenek, akik nem követik el azokat az alapvető szakmai hibákat, amelyek miatt a mostani pályázatot vissza kellett vonni.
Ismert, kedden Baracskai József országgyűlési képviselő, az MSZP zalai elnöke ellentmondásosnak értékelte a hévízi gyógyfürdő támogatásának megvonását, szerinte a hévízi ügy is azt mutatja, „a szakmai indokokat teljesen mellőző vezetői leváltások lokális szintekre is továbbgyűrűztek”. Úgy látja, hogy Hévízen „az összeférhetetlenséget is súroló, pártpolitikai átalakításokra készül a Fidesz–KDNP”, amely a gyógyfürdő igazgatóját támadja, hogy a polgármester-választást is befolyásolja.
Magának némiképp ellentmondva ugyanakkor Baracskai azt is közölte, a parlamentben kérdést kíván feltenni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek és Nagy Róza államtitkárnak arról, hogy utóbbi – aki nemrég még a hévízi gyógyfürdő fejlesztésekért felelős stratégiai igazgatója volt – dönthetett-e államtitkárként a támogatás visszavonásáról. – Ha Nagynak ebben szerepe volt, akkor ezzel elismeri, hogy az elmúlt években rosszul végezte a dolgát Hévízen – vélekedett a szocialista honatya.
Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden a távirati irodának azt mondta: az uniós támogatás visszavonása miatt nem tartja felelősnek a társaság vezetését, mert a nonprofit cég többségi tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel folyamatosan egyeztettek az elmúlt hónapokban, átdolgozták a pályázati anyagot, és minderről a támogatást megítélő Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget is tájékoztatták. Az igazgató úgy véli, a folyamat elhúzódása a közbeszerzési előírásoknak köszönhető, és nem egyedülálló a hévízi eset.

Felelőtlen gazdálkodás. Megálljt kell parancsolni az ésszerűtlen és zabolátlan beruházásoknak Hévízen és térségében – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A politikus kifejtette: teljes körű felmérés készül arról, hogy a hévízi tó forrásának hozama, vízminősége és összetétele hogyan alakul, mert nem szabad megengedni, hogy a lehetőségek túlzott kihasználása veszélyeztesse a vízbázist.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.