EU-konform török alkotmány

Hírösszefoglaló
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban tegnap népszavazáson a választópolgárok többsége (61 százaléka) elfogadta a kormány alkotmánymódosító javaslatait. A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett módosítások főként az igazságszolgáltatást és az alapvető állampolgári jogokat érintik. A kormány szerint a katonai rezsim által 1982-ben megfogalmazott alkotmány módosítása a török demokráciát erősítené, ezáltal az alkotmány jobban megfelelne az Európai Unió igényeinek. Az EU – amellyel Ankara évek óta folytat sikertelen csatlakozási tárgyalásokat – támogatja a török alkotmány 26 módosításának többségét, például azt, hogy a hadseregnek az állambiztonság és az alkotmányos rend ellen vétő tagjait polgári bíróságokon vonják felelősségre. Az alapdokumentum továbbá megerősítené a parlament szerepét a legfelső bírók kinevezésében, illetve lehetővé tenné, hogy a köztisztviselők sztrájkoljanak.
Az ellenzék azonban úgy gondolja, hogy a változtatások az AKP befolyását fokoznák az állami intézményekben. Az alkotmánymódosítás ellenzői szerint Erdoganék a független, világi bíróságok felett akarják kiterjeszteni befolyásukat, a kormánypárt ugyanakkor úgy véli, a bíróságok politikai ítéleteket hoztak az utóbbi időben. A népszavazás a jövőre tartandó választások előtt fontos erőpróbát jelent az AKP számára, amely politikai és gazdasági reformokat kíván végrehajtani, de amelyet azzal is vádolnak, hogy iszlamista törekvéseket dédelget. A felmérések szoros eredményt jeleznek.
A népszavazás napján Murat Karayilan, a Kurd Munkáspárt vezetője az El Mundo spanyol napilapnak elmondta: a lázadó kurd szeparatisták leteszik a fegyvert, ha Törökország elfogadja az autonóm régiók spanyolországihoz hasonló modelljét. Az MTI által idézett Murat Karayilan szerint ebben a modellben harmonikusan élnek együtt a helyi kormányok a központi hatalommal, és a régióknak saját parlamentjük és rendőrségük van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.