Felbonthatják a szerződéseket

Ha valamely PPP-s, azaz magánerő bevonásával megvalósult közcélú fejlesztésnél súlyos szabályszegésre bukkan a kormány, akár fel is bonthatja a megállapodást – közölte a fejlesztési minisztérium. A tárca szeptember végéig több mint száz ilyen beruházást tekint át; az autópálya-szerződéseknél már lépéseket is tettek, s megkezdték az M6-os műszaki felülvizsgálatát.

Jakubász Tamás
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan szeptember végére fejezi be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az úgynevezett PPP-beruházások felülvizsgálatát. Kérdésünkre a tárca közölte: több mint száz ilyen megállapodást tekintenek át, s bizonyos esetekben már lépéseket is tettek. Az elmúlt hónapban szigorították az autópálya-üzemeltetési szerződések ellenőrzését, s az ezekben foglalt kötelezettségeket következetesen számon kérik a magáncégeken. A PPP-nek ugyanis az a lényege, hogy a fejlesztést magánbefektető valósítja meg, amit az állam több évtizeden keresztül visszabérel, vagyis díjat fizet érte. A közelmúlt PPP-s fejlesztései azonban több kívánnivalót is hagytak maguk után: a nemzetközi átlagnál lényegesen drágábbak voltak és a kockázatokat rendszerint egyedül az állam viselte. Az Állami Számvevőszék közlése szerint az utóbbi időszak legtöbb PPP-s beruházásával csak a magánszféra járt jól, az adófizetőket általában kár érte.
A nemzeti fejlesztési minisztérium mostani vizsgálatának célja, hogy feltárja a megállapodások állam számára előnytelen részleteit és a módosítás lehetőségeit. A szaktárca rögzítette: ha bebizonyosodik, hogy az üzletfelek hiányosan vagy egyáltalán nem teljesítik szerződéses kötelezettségeiket, akkor az állam csökkentheti a díjat, módosíthatja a szerződést, indokolt esetben felbonthatja a PPP-s megállapodást. Utóbbi lehetőségek a már átadott létesítményeknél is szóba jöhetnek. A minisztérium elsősorban jogi és pénzügyi szempontból tekinti át a szóban forgó fejlesztéseket, de – ha szükséges – műszaki ellenőrzéseket is végez. Az M6-os autópálya teljes műszaki átvizsgálásához már hozzá is láttak.
A tárca rögzítette, hogy a kormány az előkészületi szakaszban lévő PPP-s beruházásokat nem indítja el. A fejlesztési minisztérium az átvilágítás lezárultáig a tervezési, szerződéskötési fázisban járó beruházásoknál a folyamatok felfüggesztését kezdeményezte, a megindított programnál pedig megpróbálja az állam számára előnyösebbé tenni a jelenlegi megállapodásokat. A már megvalósult PPP-beruházásoknál pedig a működést is vizsgálják: a kollégiumok, sportpályák, kulturális létesítmények és más fejlesztések dokumentumait a tárca folyamatosan szerzi be. Megkezdték például a tiszalöki börtön szerződéseinek vizsgálatát is. Nemrégiben beszámoltunk róla: Tiszalökön hónapok óta tart az elszámolási vita a börtönt felépítő és üzemeltető fővállalkozó, valamint a rabokat élelmező alvállalkozó között. A minisztérium jelezte, az állam nem avatkozhat bele a cégek üzleti konfliktusába, az érintettek a bíróságon kereshetik igazukat. Hírt adtunk arról is, hogy a börtönben vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a katonai ügyészség. Ezzel kapcsolatban közölték: a minisztérium az eljárásban feltárt tényektől teszi függővé esetleges lépéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.