Feljelentés után szerződésbontás

Rendkívüli hatállyal szerződést bontott szerdán a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. A város saját kezébe veszi a szolgáltatást. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy Pécs polgármestere, Páva Zsolt tavaly feljelentést tett a busztársaság járműveinek eladása miatt, s az ügyben a PK vezérigazgatóját 1,2 milliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PK Zrt. részbeni privatizációjára 2008 végén került sor, a pécsi tömegközlekedési cég 49 százalékos tulajdonrészét, valamint a vállalat irányítását akkor a Mecsekbusz Kft. szerezte meg. A kontraktus alapján a magánbefektető csaknem egymilliárdos tőkeemelést hajtott végre. A társaság – egy korábbi határidő-módosítás után – ez év végéig azt is vállalta, hogy tíz év alá szorítja a pécsi buszpark átlagéletkorát.
A minap azonban kiderült, hogy a kisebbségi tulajdonos még szerződést sem kötött a buszok beszerzésére, ezért Pécs polgármestere, Páva Zsolt szerdáig adott határidőt a cégnek az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolására. A Mecsekbusz Kft. azonban szerződésbontással reagált. Az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester és Nagy Csaba alpolgármester számolt be a fejleményekről. A városvezető arról biztosított: mindez nem érinti a buszközlekedést, továbbra is a megszokott járatsűrűséggel, menetrendben szállítják az utasokat. Pécs ezután saját kezébe veszi a közszolgáltatást, megelégelve a botrányos és sokszor az együttműködést nélkülöző kapcsolatot – mondta, hozzátéve: a Mecsekbusz reakciója ugyan meglepte, de legalább megoldhatják a kialakult helyzetet. Csütörtöktől a cég élére polgármesteri biztost neveznek ki, s tárgyalásokat kezdeményeznek egy hazai céggel annak érdekében, hogy mihamarabb új buszok közlekedhessenek a város útjain – erre három–hat hónapon belül kerülhet sor.
A Mecsekbusz Kft. az együttműködés ellehetetlenülésével, a bizalmi légkör felbomlásával indokolta a lépést – ismertette Páva Zsolt. Kiemelte: a történtek ismeretében még inkább megalapozottnak tartja a tavaly tett feljelentését a buszok értékesítése kapcsán. Ismert, 2009-ben derült fény arra, hogy a PK Zrt. többségi birtokában lévő PK Busrent Kft. tulajdonába kerültek az egykor a városi vállalat által birtokolt buszok.
Kerestük a Mecsekbusz Kft. ügyvezetőjét, Jahn Pétert is, de lapzártánkig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.