Felszállt a füst, tartjuk a hiányt

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszállt a füst, Magyarország 2011-re vállalja a három százalék alatti államháztartási hiánycélt – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap. Öt feltételnek kell teljesülnie ennek eléréséhez – hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón –, amelyek közül az egyik a költségvetési fegyelem bevezetése már ettől az esztendőtől. Továbbá szükség van a kétszázmilliárd forintos bevételt hozó bankadóra jövőre is, illetve legalább 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést kellene elérni 2011-ben, amellett, hogy rendbe teszi a kormány az állami vállalatokat és részrehajlás nélkül megteremti az olcsóbb közigazgatást. A jövő évi költségvetés kidolgozása – amit december 23-án fogad el a házbizottság tegnapi döntése szerint az Országgyűlés – a háromszázalékos hiány szellemében készül el, mégpedig úgy, hogy a büdzsébe nem számolják be a magánnyugdíj-pénztári befizetések átkönyvelésének hatását, amit Matolcsy szerint akár 2011-ben is engedélyezhet az EU. Ha ezt „az igazságos harcot” megnyerjük, automatikusan másfél százalékkal csökken a hiányunk.
A tárcavezető azt is megerősítette, hogy az idén tartani fogjuk a 3,8 százalékos hiánycélt annak ellenére, hogy augusztus végére már a deficit 124 százaléka teljesült. A terv megvalósítását a bankadó behajtása és a 29 pont részeként már bejelentett 120 milliárd forintos megtakarítás fogja lehetővé tenni az idén, ezenkívül már csak egy „könnyen kezelhető” 10 milliárdos lyukat kell betömni.
Azzal, hogy rátérünk a fegyelmezett gazdálkodás útjára, nem szorulunk az „elesetteknek kínált” kölcsönre, és október 5-én végre lezárhatjuk hitelszerződésünket a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). – Nem kívánunk újabb szerződést kötni az IMF-fel, ezzel az Európai Unió fejlett polgárai lettünk – mutatott rá Matolcsy. Ezt egyébként szerinte akkor engedhetjük meg magunknak kockázatmentesen, ha szigorúan teljesítjük a fentiekben ecsetelt vállalásokat. – A három százalék alatti hiány kitűzése történelmi jelentőségű döntés, a rendszerváltozás óta egyetlen kormány sem próbálta meg ezt elérni – jegyezte meg a miniszter. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy sok apró, felesleges közigazgatási kiadás megszüntetéséből és a korrupció visszaszorításából várható jövőre az ezermilliárd forintos kiadáscsökkentés, nincs szó azokról a nagymértékű elvonásokról, amelyekről az ellenzéki sajtó írt.
A bankadó bevezetése miatt Magyarországot nem bírálta senki a pénzügyminiszterek minapi találkozóján – szögezte le a tárcavezető. Bár egyelőre még uniós szinten nem sikerült megállapodni a bankadó egységes bevezetéséről, de szerinte október végéig a pénzügyminiszterek dűlőre jutnak ebben a kérdésben, és más országok hamarosan követhetik példánkat. A miniszter továbbá a miniszteri csúcs másik nagyon fontos döntésére hívta fel a figyelmet. A jövőben az Európai Unióban nem a három százalék alatti hiánycél az irányadó, a nullaszázalékos deficitre kell törekedni, sőt többletre, amit a pénzpiacok biztonságos működésére egy alapban különítenének el. Jövőre már büntetik azokat a tagállamokat, amelyek három százalék feletti hiányt érnek el, előbb csak az eurózóna tagállamait, majd minden országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.