Feltáratlan maradt a Gongadze-rejtély

Az Ukrán Legfőbb Ügyészség (GPU) szerint a tíz esztendeje eltűnt internetes újságíró, Georgij Gongadze meggyilkolására az akkori belügyminiszter, Jurij Kravcsenko adott utasítást Olekszij Pukacs altábornagynak. Az ügyészség ezzel a maga részéről befejezettnek tekinti az ügy kivizsgálását, elemzők szerint viszont pontot korai lenne tenni a történet végére, mivel a gyilkosság tényleges megrendelőinek megnevezése még nem történt meg.

Székely Gergely
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a nyomozás, a tettesek és a megrendelő személye közzététetett, s ezzel a legfőbb ügyészség a maga részéről befejezettnek tekinti a független Ukrajna mindeddig legnagyobb visszhangot kiváltó gyilkossági ügyében a nyomozást. Az igazság tehát, ha megkésve is, de végül mégiscsak diadalmakodott. A főügyészség által kedden megszellőztetett hír a nyomozás lezárásáról azonban sokkal inkább elégedetlenséget és felháborodást váltott ki a közvéleményből és a sajtóból egyaránt, jóllehet elemzők szerint csak az történt, amire eleve számítani lehetett. Az akkori belügyminiszter, Jurij Kravcsenko, aki 2005-ben fölöttébb furcsa körülmények között lett öngyilkos – hiszen saját magát egymás után kétszer is fejbe lőtte –, már semmit nem cáfolhat meg.
A kijevi újságírók független szakszervezetének elnöke, Jurij Lukanov például merő képmutatásnak tekinti a főügyészség állásfoglalását. A szakszervezeti vezető arra szólítja fel a volt belügyminiszter hozzátartozóit, hogy haladéktalanul támadják meg a főügyészség álláspontját, hiszen mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a nyomozás csupán a gyilkosság tényleges megrendelőiről akarja elterelni a közvélemény figyelmét.
Az Ukrajinszka Pravda című internetes újság főszerkesztője, Georgij Gongadze 2000. szeptember 16-án tűnt el, lefejezett holttestére november elején a Kijevhez közeli tarascsai erdőben bukkantak rá. A gyilkosság ténye heves, az ellenzék által bűncselekménnyel vádolt politikai vezetés elleni tüntetéseket váltott ki szerte az országban. A gyilkosságot öszszefüggésbe hozták Leonyid Kucsma akkori államfővel is, de ő határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá. A gyanúsítottakat, a belügyminisztérium külső megfigyeléssel foglalkozó főosztályának három munkatársát, 2005 februárjában végül sikerült őrizetbe venni, s így még ugyanazon év decemberében ügyükben a bírósági eljárás is megkezdődhetett. Ennek során kiderült, hogy közvetlen főnökük, Olekszij Pukacs utasítására és közreműködésével rabolták el az internetes újságírót, akit néhány órával később az áldozat nadrágszíjával maga az altábornagy fojtott meg. A kijevi fellebbviteli bíróság, amely 2008. március 15-én hirdetett ítéletet, kettejüket 12-12 év, egyiküket pedig 13 év börtönbüntetéssel sújtotta. Pukacs ugyanis, akit csak tavaly júliusban tartóztattak le, abban az időben még szökésben volt, illetve egy Kijevhez közeli faluban húzta meg magát,
A GPU közleményére reagálva Leszja Gongadze, az újságíró anyja úgy vélekedett, azzal, hogy a főügyészség a rejtélyes körülmények között meghalt egykori belügyminisztert igyekszik felelőssé tenni fia meggyilkolásáért, csak azt igazolja, hogy a hatalom egyszerűen el akarja tüntetni a nyomokat, le akarja rázni magáról a felelősséget. Isten legyen a bírájuk, szögezte le, hozzáfűzve, hogy nem áll szándékában részt venni Pukacs tárgyalásán sem. Az övegy, Miroszlava Gongadze védőügyvédje, Valentina Telicsenko viszont annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy periratok áttanulmányozása után a bíróság újabb nyomozást fog elrendelni. Szerinte ugyanis a vádnak az az állítása, mely szerint Pukacs kizárólag a volt belügyminiszter utasítására gyilkolta meg Gongadzét, nagyon sok megválaszolatlan kérdést vet fel. Egyvalamit ugyanis bizton lehet állítani: Kravcsenkónak erre semmiféle személyes oka nem lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.