Feri és a wellnessbiznisz

<p>A szobáztatásnak állítólag befellegzett, virágzik a wellness. Már a turisztikai statisztikák szerint. Fikász Ferenc és kisstílű lehúzásra szakosodott „kifosztókombinátja” sem tehet mást, a balatoni mutyizásról átnyergel a kastélyszállóbizniszbe, hogy tizenkét éve filmre vitt trükkjeit ott váltsa nagyobb pénzre. Vállalkozom, tehát vagyok. A kis magyar vendéglátós abszurd második része augusztus eleje óta forog. Snittek a kulisszák mögül.</p>

Klementisz Réka
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üvegzseb. A film kétszázhúszmillió forintos költségvetésének közel 20 százalékát a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) normatív támogatása adja, amely összeg azonban az MMK kifizetéseinek befagyasztása miatt egyelőre nem érkezett meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MMK auditja során feltárt 7,9 milliárd forintos adósság miatt visszatartja a szervezet második féléves költségvetésének 60 százalékát, 1,5 milliárd forintot. Kálomista Gábor producer ötödször dolgozik Tímár Péterrel, ezúttal előre felkészítette a stáb tagjait, hogy a már elnyert, de felfüggesztett támogatás átutalásáig késhetnek a kifizetések. Az alkotók számolhatnak adókedvezménnyel, és folynak a tárgyalások a szponzorációról többek között az egyik kereskedelmi tévécsatornával is. A forgatás költségeinek fennmaradó részét a producer magántőkéből fedezi. Kálomista Gábor június végén nyilatkozatban határolódott el Tímár Zsuzsannától, aki magát korábban több fórumon a film ötletgazdájaként és menedzsereként tüntette fel, és reklámhelyeket próbált a filmben értékesíteni. A közlemény szerint Tímár Zsuzsannának a filmhez semmi köze, nem dolgozik a produkcióban, nem fűzik rokoni szálak a rendezőhöz, és a filmmel kapcsolatosan semmiféle üzletkötésre, kommunikációra nem jogosult. Az 1998-ban forgatott első rész százmillió forintos büdzséjét a producer szedte össze rövid idő alatt, de a film által elért kétszázezres nézőszám nem volt elég ahhoz, hogy megtérüljön a befektetése. A Zimmer Feri 1. utóélete alapján Kálomista Gábor szerint nem volt kétséges, hogy a film megérett a folytatásra. A Zimmer Feri 2. a tervek szerint decemberben kerül a mozikba.


Lassabban! Valószínűleg ez a szó hagyja el a legtöbbször Tímár Péter rendező száját a Zimmer Feri 2. forgatásán, a színészek pedig a szeptember eleji befejezésig alighanem kényszeresen fele sebességgel beszélnek otthon is. Kint pillesztő meleg, a ráckevei Savoyai Kastélyszálló elparavánozott ablakai mögül vontatott hang szűrődik ki. Csapó 836. A szálló recepciója előtt épp Pogány Judit, azaz a balatoni kifosztókombinát női kommandantéja, Vilma vonszolja magát végletekig visszafogott mozdulatokkal, közben a hangszóróból bejátszott, lassított szövegre artikulálja szerepe szerinti mondatait. Aztán még vagy tízszer, ugyanígy.
Tímár Péter, akár a Csinibabában vagy a Zimmer Feri tizenkét éve forgatott első részében, most is a tőle megszokott technikát alkalmazza, hogy a kor tablójáról leemelt figurák azzal a bizonyos Tímár-stílusjeggyé vált hadaró mozgással egy groteszk képi világban elevenedjenek meg. A színészek éppen fele sebességgel beszélnek, mozognak, gesztikulálnak a kamera előtt, mint ahogy természetes lenne. A jeleneteket utólag gyorsítják, így áll össze a moziba kerülő kép.
Idegőrlő munka, a rendező szerint a legtöbben mégis lubickolnak benne. – Az tud jó lenni, aki ebben az egészben nem feladatot lát, felismeri a lassú játékban rejlő többletet. Szakmai kötéltánc. A színészi játékot el kell vinni a határig, de véletlenül sem azon túl. Ott már művivé válik – fejtegette két jelenet között a rendező, külön kiemelve Reviczky Gábor, alias Fikász Ferenc csúcsformáját. A Szellem Feri munkacímen futó folytatás az első részhez hasonlóan a figurákban rejlő abszurditásra és a cselekmény fordulataira épít. Az első rész kapott hideget is, meleget is, a mozikban nem hozott nyereséget, a VHS, majd a DVD-kiadással, aztán a televíziós vetítésekkel Kálomista Gábor producer szerint végül mégis szép bevételt termelt.
A forgatókönyvet most is a rendező, Tímár Péter jegyzi, a szereplőgárda magja is változatlan (Fikász Ferencet Reviczky Gábor, Vilmát Pogány Judit, Pistát Szarvas József, Fikászék lányát Kovács Wanda, Charlie-t, az egykori büfést Növényi Norbert alakítja), a történet vázlata és a néhány új karakter alapján (Szabó Győző és Schell Judit például szállóvendéget, Kálloy Molnár Péter biztonsági őrt, Molnár Piroska szellemet alakít) nehéz megítélni, vajon a folytatás is „csak” hozza, amit a Zimmer Feri első része egyszer már eldurrantott, vagy hozzá tud tenni valami többletet is.
Az alaphelyzet mindenesetre frissített; az egykori balatoni simlisek bagóért megszereznek egy elhanyagolt vidéki kastélyt, Charlie és Pista fel is újítja, legyintve a pletykákra, miszerint a hely el van átkozva. Fikász Feri a tőle várható fusi-furfanggal PR-kampányt kerekít a szellemmeséből, tódul is a nép, míg ki nem derül, hogy a mesének van némi alapja.
Fikászéknak mindenre van trükkje a demizsonos kólától a földezett kávén át a lopásvédelemmel ellátott hamutartóig – szellemidomításra nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.